DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľubomír Jahnátek

SMER-SD

V štatúte Značky kvality SK je definícia slovenskej potraviny a je tam napísané - minimálne 75% surovín použitých pri výrobe daného výrobku musí byť dopestovaných alebo dochovaných na Slovensku. Všetky technologické postupy pri výrobe toho výrobku musia byť prevedené na území Slovenskej republiky s výnimkou tých surovín, ktoré nie je možné dochovať alebo dopestovať na území Slovenskej republiky ako je napríklad káva, čaj, ryža. A je tam ešte jedna výnimka, do surovín sa nezapočítava voda.

Kontrola potravín - 04.03.2013
Pravda

Ľ. Jahnátek správne uvádza parametre Značky kvality SK, ktorá označuje slovenské potraviny, ktoré sa od ostatných líšia predovšetkým vyššou kvalitou. Uvedené parametre sú uvedené v Zásadách posudzovania a udeľovania Značky kvality SK na poľnohospodárske produkty a potraviny:


"III. Požiadavky na získanie značky

Bod 3.: Predpísaná spotreba domácich surovín u všetkých výrobkov musí byť najmenej 75% z celkovej spotreby surovín, pričom pri výpočte percentuálneho zastúpenia surovín sa nezapočítava  pridaná voda. Pôvod surovín zodpovedajúci požiadavkám žiadateľ deklaruje v žiadosti.

Bod 4.:  Ak ide o  potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácej suroviny v nich sa nepredpisuje. V takomto prípade žiadateľ zdôvodňuje, prečo nespĺňa podiel suroviny domáceho pôvodu.

Bod 5.: Všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky, s výnimkou surovín z dovozu."

Dátum zverejnenia analýzy: 03.03.2013
success
error