SMER-SD
V štatúte Značky kvality SK je definícia slovenskej potraviny a je tam napísané - minimálne 75% surovín použitých pri výrobe daného výrobku musí byť dopestovaných alebo dochovaných na Slovensku. Všetky technologické postupy pri výrobe toho výrobku musia byť prevedené na území Slovenskej republiky s výnimkou tých surovín, ktoré nie je možné dochovať alebo dopestovať na území Slovenskej republiky ako je napríklad káva, čaj, ryža. A je tam ešte jedna výnimka, do surovín sa nezapočítava voda.
Ľ. Jahnátek správne uvádza parametre Značky kvality SK, ktorá označuje slovenské potraviny, ktoré sa od ostatných líšia predovšetkým vyššou kvalitou. Uvedené parametre sú uvedené v Zásadách posudzovania a udeľovania Značky kvality SK na poľnohospodárske produkty a potraviny:
Bod 3.: Predpísaná spotreba domácich surovín u všetkých výrobkov musí byť najmenej 75% z celkovej spotreby surovín, pričom pri výpočte percentuálneho zastúpenia surovín sa nezapočítava pridaná voda. Pôvod surovín zodpovedajúci požiadavkám žiadateľ deklaruje v žiadosti.
Bod 4.:
Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez
surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať,
získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel
domácej suroviny v nich sa nepredpisuje. V takomto prípade žiadateľ zdôvodňuje,
prečo nespĺňa podiel suroviny domáceho pôvodu.
Bod 5.: Všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky, s výnimkou surovín z dovozu."