DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Keď v Taliansku začali riešiť tú ich povestnú mafiu, tak jedna z prvých vecí, ktorú talianska mafia najviac spochybňovala, bol ten inštitút chráneného svedka, ktorá v podstate aj im spôsobila to, že ich postupne začali rozkladať a vieme, že ako to tam prebiehalo.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Pravda

Zákony umožňujúce zníženie trestu výmenou za svedectvo proti bývalým zločineckým partnerom boli prijaté v Taliansku v 80. rokoch. Takíto spolupracujúci obvinení zohrali kľúčovú rolu v odsúdení mafiánskych bossov tej doby. Neskôr sa tieto zákony stretli s určitým odporom verejnosti, ktorá mala pocit, že sa kajúcnici výmenou za svedectvo úplne zbavujú trestu, čo nebolo považované za spravodlivé. Panuje však všeobecná zhoda, že bez tohto inštitútu by sa nepodarilo odsúdiť množstvo zločinov.

Zákon umožňujúci skrátené tresty pre informátorov, ktorí odhalia informácie vedúce k významnému zatknutiu, bol prijatý v Taliansku v 90. rokoch. Zákon na formálne ustanovenie postavy „spolupracovníka spravodlivosti“ prvýkrát navrhol slávny sudca Giovanni Falcone, ktorý sa významným spôsobom podieľal na odsúdení mafiánskych klanov v Taliansku. Odvtedy stovky mafiánov v celom Taliansku začali spolupracovať so sudcami a porušovať omertu - kód mlčanlivosti mafie. Legislatíva, ktorej zámerom bolo vykoreniť mafiu, zožala úspechy, ale stretla sa aj s nesúhlasom verejnosti. 

Častá kritika smerovala k faktu, že zníženie trestu je založené na spolupráci a nie na pokání. Zatiaľčo počet informátorov rástol, verejná mienka sa obrátila proti znižovaniu trestov pre mafiánov, ktorí boli obvinení z manipulácie systému vo svoj prospech a nikdy svoje zločiny skutočne neoľutovali. Sudcovia a právnici sa ale zhodujú, že bez kontroverzného zákona by niektorí najvačší mafiáni nestrávili ani deň vo väzení.

Najznámnejším chráneným svedkom bol Tommasso Buscetta, mafián, ktorý vypovedal o svojich zločinoch, ako aj o zločinoch jeho spolupracovníkov, čo umožnilo talianskej polícii odsúdiť stovky ľudí spojených s mafiou v Taliansku. Aby sa vyhol doživotnému pobytu za mrežami, súhlasil so spoluprácou s prokurátormi a priznal sa výmenou za zníženie trestu k viac ako 100 vraždám. Vďaka jeho svedectvu prokurátori nariadili zatknutie takmer 500 mafiánov, čo vyvrcholilo takzvaným „Maxi procesom“, ktorý vyústil do rozsudkov o vine pre 338 zločincov.

Zákon o informátoroch z 90. rokov tiež viedol k zatknutiu členov kalábrijskej 'Ndranghety, ktorá je považovaná za najmocnejší taliansky organizovaný zločinecký syndikát a vyznačuje sa silnými pokrvnými príbuzenstvami a železným kódexom mlčanlivosti, čím je prakticky nepreniknuteľný. V procesoch, ktoré prebiehajú v Kalábrii, sa bratia, synovci a deti rozhodli postaviť sa proti údajným zločineckým príbuzným.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022
success
error