DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

My sme dali riadny priestor na medzirezortné pripomienkové konanie, tá zmluva bola vyrokovávaná 4 roky a bola vyrokovávaná ešte za vlád Fica, tam sa začalo, veď pán Kmec si dobre pamätá. Ešte ako veľvyslanec začal o tom viesť diskusie za americkú stranu.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Neoveriteľné

V začiatočnej fáze rokovaní o obrannej dohode bol premiérom ešte Robert Fico a ako veľvyslanec vo Washingtone pôsobil Peter Kmec (vtedy Smer, dnes Hlas). Ten tvrdí, že rokovaní sa osobne nikdy nezúčastnil a že konečnú verziu zmluvy predstavitelia strany Hlas už vtedy považovali za nevýhodnú pre Slovensko. Keďže z verejne dostupných zdrojov nedokážeme potvrdiť, či sa Kmec príprav obrannej dohody zúčastnil alebo nie, hodnotíme výrok ako neoveriteľný.

Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu obrannej dohody sa začalo 14. decembra 2021 a skončilo 4. januára 2022. Za túto dobu prišlo až 70 pripomienok. Opozícia však predkladateľom vyčítala, že pripomienkové konanie prebiehalo v období sviatkov a dovoleniek. 

O obrannej dohode Slovensko s Američanmi začalo prvýkrát diskutovať v priebehu roku 2017. Prvý návrh dohody pravdepodobne z roku 2017 prenikol na verejnosť v roku 2019, kedy ho šírili najmä konšpiračné médiá. Informácie o rokovaní od roku 2017 potvrdili médiám viaceré zdroje z prostredia ministerstva zahraničia aj obrany.

Juraj Krúpa sa pre Demagog.SK vyjadril:

„Čo sa týka vyjadrenia pána Kmeca, že sa ako veľvyslanec v USA nepodieľal na príprave zmluvy, je potrebné pokladať za klamstvo. Štandardný postup v takýchto prípadoch vždy začína cez Veľvyslanectvo a samotný velvyslanec je súčasťou tohto procesu.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error