DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

23 členských štátov NATO, vrátane našich susedov Poľska, Maďarska a ďalších na východnom krídle, považujú túto obrannú dohodu za posilnenie obrany a bezpečnosti.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

23 krajín z NATO má podpísanú dohodu o obrannej spolupráci s USA alebo podobnú či užšiu formu bilaterálnej spolupráce, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Island, Taliansko, Luxembursko, Nórsko, Spojené kráľovstvo podpísali (.pdf) s USA zmluvu o vzájomnej obrannej asistencii, Mutual Defense Assistance Agreement v rokoch 1949 - 1951. Nórsko následne túto zmluvu obnovilo aj o doplňujúcu zmluvu o obrannej spolupráci v roku 2021. Nemecko podpísalo podobnú dohodu v roku 1955, Španielsko má bilaterálnu zmluvu s USA z roku 1988, Portugalsko z roku 1995. V roku 2006 zmluvu podpísalo Bulharsko.

LitvaLotyšskoEstónsko podpísali DCA v roku 2017, Holandsko v roku 2018, Maďarsko v roku 2019. V roku 2021 podpísali dohodu o obrannej spolupráci s USA okrem Nórska aj Poľsko a Grécko.

S niektorými krajinami má USA užšiu spoluprácu, než definuje zmluva DCA. S Tureckom má USA podpísanú Dohodu o obrannej a ekonomickej spolupráci z roku 1980. Rumunsko patrí medzi krajiny, s ktorými má podpísanú tzv SOFA dohodu, Status of Forces Agreement, teda dohodu o rozmiestnení jednotiek. 

S Kanadou má USA podpísanú bilaterálnu dohodu z roku 1958 o vzájomnej obrannej spolupráci pod názvom NORAD, jej súčasťou je aj spoločné velenie obrany priestoru Severnej Ameriky. Obnovená bola v roku 2006. 

Krajiny, ktoré sú členmi NATO, bilaterálnu zmluvu s USA však nemajú, sú Albánsko, Česká republika, Čierna hora, Slovinsko, Severné Macedónsko (o dohode však rokujú) a Slovensko.

USA pomocou tzv. DCA (Defense Cooperation Agreement) upevnilo vojenskú spoluprácu aj s členskými krajinami EÚ, ktoré nie sú v NATO, napríklad s Fínskom alebo Švédskom.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error