DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Niečo podobné vidíme v Rakúsku, kde tá nespokojnosť rastie, pretože ľudia sú unavení nielen u nás, ale aj v Rakúsku. Tam vidíme tak isto, že tam ľudia chodia demonštrovať. Tak isto Kurzova popularita nijakým zásadným spôsobom nerastie, práve naopak, je tam niekoľko žalôb aj z kultúrnej obce rakúskej na rakúsky ústavný súd a podobné záležitosti. Čiže Rakúšania sa dokonca pokúšali uvoľniť atmosféru a situáciu, že otvorili reštaurácie asi na 9 dní a museli okamžite zavrieť, pretože čísla začali rásť.

Koaličná kríza: Blaha a Krúpa v Slovenskom rozhlase - 01.04.2021
Pravda

V Rakúsku klesá popularita vládnych strán, ľudia chodia protestovať proti epidemiologickým opatreniam. Tvrdenie Juraja Krúpu hodnotíme ako pravdivé.  Pred začiatkom pandémie mala koalícia Rakúskej ľudovej strany a strany Zelených podporu spolu 57 percent. Mesiac po nástupe koronakrízy stúpli preferencie koalície na 64 percent. Odvtedy však klesajú a dnes dosahujú vládne strany podporu spolu 45 percent - teda menej než pred nástupom pandémie.  Podľa prieskumu verejnej mienky z 23. februára si len 7 % obyvateľov myslí, že je Rakúsko v zvládaní pandémie lepšie ako ostatné krajiny. Ide o prudký pokles v porovnaní s minulým rokom. Počas prvej vlny pandémie odpovedalo na rovnakú otázku kladne 78 % opýtaných. Za posledné mesiace sa v Rakúsku uskutočnilo niekoľko protestov proti epidemickým opatreniam. Ako informuje portál Reuters, 31. januára vyšli tisíce ľudí do ulíc Viedne na protest proti zákazu vychádzania.  Opozičná strana FPÖ, ktorá vyzvala ľudí, aby sa namiesto účasti na zakázanom proteste išli prejsť do mesta”, označuje vládne opatrenia za „šialenstvo“.

  1. marca, sa vo Viedni uskutočnilo niekoľko menších protestov priamo organizovaných opozičnou stranou FPÖ. Mnohí protestujúci nemali rúška a vo svojej kritike voči vláde sa dožadovali slobody.
K nedávnemu uvoľňovaniu opatrení došlo na začiatku februára, kedy sa pri dodržaní pravidelného testovania opäť mohli otvoriť aj obchody predávajúce tovar najnutnejšej spotreby, múzeá a knižnice. Do lavíc sa po prázdninách vrátili aj žiaci všetkých stupňov. Reštaurácie a bary však zostali zatvorené, len s možnosťou donášky. Ako informuje Oficiálny cestovateľský portál Rakúska, Rakúsko na začiatku marca oznámilo plán ďalšieho uvoľňovania opatrení v oblastiach športu, turizmu a gastronómie. Od 15. marca sa otvorili reštaurácie a kultúrne strediská iba v provincií Vorarlberg. Terasy by sa podľa plánu mali v celom Rakúsku otvárať od 27. marca. Rakúsky ústavný súd (VfGH) nedávno prijal niekoľko žalôb, predložených vo forme individuálnych žiadostí, v rámci Florestánskej iniciatívy (Florestan Initiative). Iniciatíva si dáva za cieľ objasniť, či je uzatvorenie kultúrnych inštitúcií v súlade s ústavou. Podobná iniciatíva, pod názvom Postavme sa za umenie (Stand up for art), sa sformovala aj v Bavorsku, kde plánuje podať žalobu pre objasnenie obmedzení v umení a kultúre na Bavorský ústavný súd.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.04.2021
success
error