DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Koncipientská aj advokátska prax je zlučiteľná so živnosťou. Nie je zlučiteľná s činnosťami, pokiaľ by bola ohrozená nezávislosť advokáta alebo jeho etika.

Záverečná debata Čaputovej a Šefčoviča v Denníku N - 27.03.2019
Pravda

Podľa príslušných časových verzií zákona č. 586/2003 Z. z. o advokácii § 62 ods. 1 nebolo v čase trvania koncipientskej praxe Zuzany Čaputovej zakázané, aby mal koncipient počas koncipientskej praxi aj živnosť, v súčasnosti to takisto priamo z príslušného zákona nevyplýva, zákon priamo vylučuje len pracovný pomer a obdobný pracovnoprávny vzťah. Na posúdenie zlučiteľnosti má od roku 2013 Slovenská advokátska komora špeciálnu komisiu, ktorá udeľuje finálne stanovisko, SAK sa vyjadrila, že by dnes s najväčšou pravdepodobnosťou posúdila živnosť ako nezlučiteľnú, avšak nie je to uvedené priamo v príslušnom zákone, tak ako tvrdí aj Čaputová. Výrok hodnotíme ako pravdivý. Slovenská advokátska komora vo svojom vyhlásení uviedla: "Z dôvodu lepších možností kontroly riadneho výkonu koncipientskej praxe iniciovala Slovenská advokátska komora zmenu Zákona o advokácii s účinnosťou od 1.1. 2013, ktorou sa sprísnili podmienky  výkonu koncipientúry s povinnosťou viesť  denný výkaz praxe, taktiež na základe spolupráce so sociálnou poisťovňou máme možnosť kontrolovať, či koncipienti nie sú zároveň zamestnaní u iného zamestnávateľa a vytvorili sme aj už spomínanú komisiu pre zlučiteľnosť." Opäť teda ide o zamestnanie u zamestnávateľa. Avšak SAK na inom mieste vyhlásenia uvádza: "Od Mgr. Čaputovej takouto žiadosťou nedisponujeme, v dobe jej koncipientúry však ešte komisia zriadená nebola. Je však pravdou, že ak by bola takáto žiadosť komisii doručená dnes, s veľkou pravdepodobnosťou by komisia vyslovila nezlučiteľnosť živnosti s koncipientskou praxou." Živnosť sa však neuvádza ako kolidujúca podmienka priamo v zákone a stanovisko SAK hovorí o "veľkej pravdepodobnosti".  Mať živnosť popri koncipientskej alebo advokátskej praxi nie je porušením zákona a nebolo to porušením zákona ani v čase, keď podľa zverejnených informácií vykonávala koncipientskú prax Zuzana Čaputová,uviedol pre Denník N právnik a advokát, Peter Kubina. Zákon č. 586/2003 Z. z taktiež uvádza podmienky zapísania osoby do zoznamu koncipientov: §62 Komora zapíše do zoznamu advokátskych koncipientov na návrh advokáta, verejnej obchodnej spoločnosti, komanditnej spoločnosti alebo spoločnosti s ručením obmedzeným do 15 dní toho, kto (...)

  1. d) je v pracovnom pomere s advokátom, verejnou obchodnou spoločnosťou, komanditnou spoločnosťou alebo so spoločnosťou s ručením obmedzeným, pričom nie je súčasne v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnoprávnom vzťahu s iným zamestnávateľom s výnimkou pedagogickej, publicistickej, literárnej, vedeckej alebo umeleckej činnosti, ak svojím rozsahom nemôže ohroziť výkon praxe advokátskeho koncipienta a nevykonáva ani činnosť, ktorá je nezlučiteľná s povahou a etickými princípmi výkonu praxe advokátskeho koncipienta; o rozpore pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu s povahou a etickými princípmi výkonu praxe advokátskeho koncipienta rozhoduje komora.
(Vyznačená časť pridaná do znenia zákona v roku 2013) Podobné ustanovenia platia pre výkon advokácie: "§ 3
Komora zapíše do zoznamu advokátov na písomnú žiadosť do dvoch mesiacov odo dňa jej doručenia toho, kto
(...)
i) nie je v čase zápisu v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu okrem pedagogickej, publikačnej, literárnej, vedeckej, umeleckej alebo športovej činnosti, činnosti člena poradného orgánu vlády Slovenskej republiky alebo činnosti, ktorá nie je v rozpore s povahou a etickými princípmi advokátskeho povolania; o rozpore pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu s povahou a etickými princípmi advokátskeho povolania rozhoduje komora,"
(Vyznačená časť pridaná do znenia zákona v roku 2013)
  Eva Kováčechová, u ktorej Zuzana Čaputová vykonávala v rokoch 2005 až 2007 koncipientskú prax pre Denník N uviedla, že vedela, že Čaputová má aktívnu živnosť, podľa jej informácií však nevykonávala činnosť, ktorá by bola nezlučiteľná s povahou a etickými princípmi výkonu praxe advokátskeho koncipienta. Živnosť sa týkala prenájmu priestorov chaty. Zlučiteľnosťou koncipientskej a advokátskej praxe s inými povolaniami sa dnes zaoberá Komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, ktorá však v čase, kedy svoju prax vykonávala Čaputová, ešte nefungovala. Komisia bola zriadená až po zmene zákona o advokácii v roku 2013.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2019
success
error