DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zvýšila sa potravinová bezpečnosť zo 49 na 63 %.

Tri roky vlády Roberta Fica (100 opatrení) - 17.04.2015
Zavádzajúce

V roku 2011 dosiahla potravinová bezpečnosť na Slovensku podľa EÚ hodnotu 47 %. Hodnotu 63.2 bodov dosiahlo Slovensko v celkovom hodnotení za rok 2013, ktoré zastavoval Global Food Security Index (GFSI). Tieto dve číselné hodnotenia sa ale nemôžu porovnávať, ide o odlišné metodológie a navyše je hodnotenie EU vyjadrené v percentách a hodnotenie GFSI v bodoch. Potravinová bezpečnosť od roku 2012 z úrovne 64.4 bodov stúpla na úroveň 69.8 v máji roka 2014. To tiež nevyjadruje zlepšenie porovnateľné s tým, ktoré výrok uvádza. Preto tento výrok hodnotíme ako zavádzajúci.


Slovensko sa v celkovom hodnotení GFSI umiestnilo na 37. pozícii zo 107 krajín, pričom dosiahlo najhorší výsledok z V4. V tej dominovalo Česko, ktoré skončilo na 23. pozícii s celkovým ziskom bodov 72,2. V najnovších prieskumoch z mája 2014 patrí Slovensku 31. priečka s celkovým skóre 69,8. Tento rebríček potravinovej bezpečnosti je zostavovaný od roku 2012, kedy Slovensko dosiahlo skóre 64,4. 

Potravinovú bezpečnosť vo svete vyhodnocuje GFSI, pričom "skúma 27 faktorov, ktoré hovoria o tom, či sú v krajine potraviny dostupné, či je výživa kvalitná, nutrične bohatá, zdravotne nezávadná a v dostatočnom množstve pre potreby človeka. Posudzuje, či je štát schopný zabezpečovať stabilné dodávky potravín v bezproblémových časoch i v období výkyvov a kríz. Index vytvára The Economist Intelligence Unit (EIU), analytická skupina, ktorá pôsobí pri ekonomickom magazíne The Economist."


Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2015
success
error