DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Ja by som sa sústredil v tejto chvíli na to, že by som napríklad vo vzťahu k susedom, kde sú poškodené vzťahy s Českou republikou, videli ste odozvu rovnako s Poľskom? Tu je ochladenie vzťahov. To je úplne úplne zrejmé.

Prezidentské voľby 2024: Ivan Korčok - 14.03.2024
Pravda

Vzťahy medzi Slovenskom a jeho susedmi Českom a Poľskom sa v poslednej dobe zmenili. Dôvodom je najmä zahraničná politika Slovenskej republiky a obzvlášť postoj k vojnovému konfliktu na Ukrajine. Český premiér Fiala prerušil rokovania so slovenskou vládou a poľský premiér Tusk vyjadril pochybnosti o budúcnosti fungovania V4 kvôli nejednotnej zahraničnej politike. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Česká republika je dlhodobo najbližším spojencom Slovenska. Nadštandardné vzťahy má na starosti jazykovo-etnická blízkosť ale najmä spoločná história. Momentálne sú vzťahy medzi Českom a Slovenskom naštrbené a to najmä kvôli inému postoju vlád v zahraničnej politike.

Vo februári zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron konferenciu, aby zástupcovia pozvaných krajín „preskúmali prostriedky na posilnenie partnerskej spolupráce na podporu Ukrajiny". Obsahom konferencie bol aj návrh na nasadenie pozemných jednotiek účastníckych štátov konferencie v boji na Ukrajine.  Rozhodnutie o vyslaní vojakov na Ukrajinu je zvrchovaným a samostatným rozhodnutím vlády.

Slovenský predseda vlády Robert Fico túto konferenciu nazval „bojovou poradou“ a pred jej konaním zvolal Bezpečnostnú radu SR, aby sa s koaličnými partnermi poradil o jej programe. „Aj keby ma mal môj postoj stáť funkciu predsedu vlády, urobím všetko, aby som zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine," vyhlásil Fico vo videu, v ktorom informoval o nadchádzajúcej konferencii.

Český premiér vyjadrenia Fica o konferencii o pomoci Ukrajine kritizoval. „Moje názory sú dlhodobo známe a je jasné, že sú presne opačné, aké teraz prezentoval Robert Fico. Myslím, že zatiaľ čo sa predseda vlády SR rozhodol ísť položiť kvety na hrob Gustáva Husáka, tak som to nijako nekomentoval. Teraz si to však vyžaduje komentár,“ vyjadril sa na adresu Fica pred konferenciou český premiér Fiala. Pred začatím rokovania vyjadril Fiala aj nesúhlas k ceste, akou chce slovenský premiér zabezpečiť mier. 

Český premiér mal po zistení, že účastníkom konferencie bude aj Fico, pred rokovaním preškrtať obsah svojho prejavu v diskusii. „Šéf českej vlády nechcel, aby strategické informácie o munícii pre Ukrajinu odišli cez slovenského premiéra bližšie k ruským ušiam. Česká delegácia sa čudovala aj nad pozvánkou do Paríža pre neutrálne krajiny, Rakúsko a Írsko. Dôvodom preškrtania Fialovho prejavu však bol Fico,“ informuje web Aktuálně.cz a odvoláva sa na zdroj v diplomacii.

Poľský premiér Tusk rovnako ako Fiala kritizoval Ficove vyjadrenia pred konferenciou v Paríži. Kvôli vyjadreniam Fica a Orbána smerom k Ukrajine Tusk spochybnil aj budúcnosť fungovania V4. „Nevidím nijaký dôvod, prečo by aj v súčasnosti krajiny tohto regiónu nemohli byť tak ako kedysi jednotné pri odpore a podporiť tých, ktorí bojujú proti režimu, ktorý nerešpektuje žiadnu z našich spoločných hodnôt,“ hovoril

Rozdiely medzi postojmi v rámci agresie Ruska ukázal aj summit V4. Fiala a Tusk po summite v súčasnosti odmietli úvahy o vyslaní svojich vojakov na Ukrajinu a zároveň komunikovali aj stále pretrvávajúce rozdielne postoje v otázke podpory Ukrajiny. Postoj poľského premiéra k zahraničnej politike je rovnaký ako u českého premiéra. 

Zlomom pre slovensko-české vzťahy bolo stretnutie ministra zahraničných vecí Blanára s jeho ruským náprotivkom ministrom Lavrovom, na ktorého je od roku 2022 vydané diplomatické embargo a predvolanie holandskej veľvyslankyne v Prahe. Reakciou Česka na tieto udalosti bolo pozastavenie medzivládnych konzultácii so Slovenskom.

Stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v ten istý deň, keď bol v Moskve pochovaný ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj, kritizoval aj Tusk, podľa ktorého „nie je len prejavom dobrého či zlého vkusu.“ „Kolegovia v Bratislave a Budapešti opäť dokazujú, že naše názory na Problémy sú príliš odlišné,“ povedal poľský premiér. 

Poľská vláda chce naďalej aktívne podporovať Ukrajinu a preto momentálne posilňuje vzťahy s Francúzskom a Nemeckom.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2024
success
error