DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Tak mňa by zaujímalo, či už ste prešetrili napr. aj to falšovanie tých nahrávok, ktoré používal Smer, kde dokonca váš kriminalistický ústav prišiel s tým tvrdením a na základe celého toho výskumu, ktoré si spravili, že tie nahrávky boli sfalšované a boli zneužívané.

04.03.2024
Neoveriteľné

Predstavitelia strany Smer-SD na svojich tlačových konferenciách púšťali nahrávky spojené s viacerými kauzami. V decembri 2020 predstavili nahrávku, ktorá sa týkala kauzy Mariána Kučerku. V novembri 2022 na tlačovej konferencii predstavili nahrávky vyšetrovateľov NAKA. K prvej nahrávke spojenej s kauzou Mariána Kučerku kriminalisticko-expertízny ústav Policajného zboru uviedol, že vykazuje známky predošlej manipulácie. Poslanec Erik Kaliňák zo strany Smer argumentuje tým, že slovo manipulácia v kontexte, v akom ho využíva kriminalisticko-expertízny ústav, neznamená, že by nahrávka bola sfalšovaná. Erik Kaliňák uvádza, že s nahrávkou pred medializáciou manipulovali a podľa jeho slov to bolo s cieľom zvýšiť hlasitosť samotnej nahrávky. Ostáva neoveriteľné, či manipulácia s danou nahrávkou, ktorú potvrdil kriminalisticko-expertízny ústav Policajného zboru, prebehla za účelom zlepšenia kvality zvuku, ako to tvrdí poslanec Erik Kaliňák, alebo išlo o sfalšovanie samotného obsahu, ako to tvrdí poslanec Krúpa. 

Premiér Robert Fico danou nahrávkou upozorňoval na správanie prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka v kauze Mariána Kučerku, ktorého Najvyšší súd v roku 2023 právoplatne odsúdil za korupciu a to na trest odňatia slobody na 10 rokov až 6 mesiacov. Kučerka mal prijať úplatok 25-tisíc eur od nitrianského podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom Bernarda Slobodníka za to, že polícia neobviní Štefana Žigu, ktorý je synovcom Petra Žigu. Ďalej mal Kučerka figurovať v daňových podvodoch v súvislosti s firmou Jopi Trade. V roku 2023 naňho bol vydaný medzinárodný zatykač, pričom podľa dostupných informácií sa bývalý policajt ukrýval v Bosne a Hercegovine. 

Obsahom nahrávok malo byť stretnutie Mariána Kučerku s prokurátormi úradu špeciálnej prokuratúry Ondrejom Repom a Michalom Šúrekom z 9. novembra 2020, pričom Kučerka sám toto stretnutie inicioval. Podľa Roberta Fica sa obaja prokurátori mali dopustiť hrubého správania voči Kučerkovi s cieľom získať od neho priznanie. Manželka Mariána Kučerku, Katarína Kučerková, ktorá je sama prokurátorkou v Bratislave, upozornila na správanie oboch prokurátorov voči jej manželovi v oficiálnom podaní na disciplinárne konanie v roku 2020. Samotný Kučerka svoje tvrdenie o tom, že bol dvojicou prokurátorov Repom a Šúrekom nútený sa priznať najprv odvolal a v júli 2021 zverejnil oficiálne ospravedlnenie, v ktorom uviedol, že informácie o postupe prokurátorov neboli pravdivé a k nátlaku nedošlo.

Nahrávku posudzoval kriminalisticko-expertízny ústav Policajného zboru a označil ju za zmanipulovanú. Experti z kriminalisticko-expertízneho ústavu dospeli k záveru, že nahrávka bola zložená minimálne z dvoch zvukových záznamov a nachádzali sa v nej sporné body minimálne v troch časoch. Teda boli zaznamenané zmeny charakteru nahrávky a taktiež rôzne úrovne hlasitosti, ktoré znamenajú rôzne podmienky nahrávania, úpravu a zasahovanie do záznamu po jeho vyhotovení. Na manipuláciu nahrávky bol podľa expertov použitý pravdepodobne nástroj DaVinci Resolve.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error