DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Keď sa budeme baviť o tých čurillovcoch, že súd potvrdil váš zákonný postup. Súd nepotvrdil vôbec, pretože o tom vôbec nerozhodoval. To, o čom bol tento súd, to je súd o tom, že či sa môžu alebo nemôžu vrátiť títo ľudia do práce, či im bude dorovnaný alebo nebude dorovnaný plat.

04.03.2024
Pravda

Krajský súd v Bratislave rovnako ako Mestský súd Bratislava IV skonštatovali, že nie je v ich právomoci rozhodovať o zákonnosti postupu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, lebo to môže iba správny súd.  Súd sa vôbec nevyjadroval k tomu, či ministerstvo vnútra postupovalo v súlade so zákonom, keď postavilo policajtov mimo službu. Výrok poslanca Juraja Krúpu preto hodnotíme ako pravdivý.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po nástupe do funkcie postavil mimo službu viacerých obvinených vyšetrovateľov spojených s Jánom Čurillom. Opozícia aj samotní vyšetrovatelia postup ministra namietali ako nezákonný a obrátili sa preto na súd.

V prípade dvoch z vyšetrovateľov rozhodol Krajský súd v Bratislave 25. januára. Súd potvrdil predošlé uznesenie Mestského súdu Bratislava IV, ktorý zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade policajtov Róberta Magulu a Jána Čurillu. Policajti žiadali súd o vydanie opatrenia, ktoré by im umožnilo vrátiť sa do práce, keďže v čase postavenie mimo služby mali status chránených oznamovateľov. 

V konaní však súd nerozhodoval o tom, či bol postup ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka v prípade postavenia policajtov mimo služby zákonný. Krajský súd sa uzniesol, že o neodkladnom opatrení nemôže rozhodovať civilný súd, ale musí tak urobiť správny súd. Vyplýva to z rozhodnutí, ktoré advokát poškodených Peter Kubina zverejnil na sociálnej sieti Facebook. 

V uznesení sa krajský súd stotožnil s uznesením mestského súdu, ktorý nevyhovel policajtom vo vydaní neodkladného opatrenia. „Mal za to, že v danom prípade vzhľadom na osobitnú povahu sporu, kedy predmetom je de facto posudzovanie zákonnosti rozhodnutia správneho orgánu, nemá súd právomoc hodnotiť jeho zákonnosť ako ani rozhodnúť o opravnom prostriedku voči tomuto personálnemu rozkazu, nakoľko s poukazom na vyššie uvedené má takúto právomoc výlučne správny súd,“  sumarizuje krajský súd predchádzajúce rozhodnutie nižšieho súdu v uznesení pre vyšetrovateľa Magulu (s. 2). 

To, že súd nerozhodoval o zákonnosti postupu ministerstva potvrdil aj Úrad na ochranu oznamovateľov. Ten informoval, že o tom, či bol postup ministerstva vnútra zákonný, môže rozhodovať jedine správny súd. „Hoci to mnohé médiá interpretovali opačne, súd sa vôbec nevyjadroval k tomu, či ministerstvo vnútra postupovalo v súlade so zákonom, keď bez predchádzajúceho súhlasu Úradu na ochranu oznamovateľov dočasne postavilo policajtov mimo službu,“ píše sa vo vyjadrení úradu.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error