DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Obžalovaný Tibor Gašpar prišiel s troma pozmeňujúcimi návrhmi k tomuto zákonu, kde prvým upravoval celý zákon, celú novelu, druhým upravoval prvý pozmeňujúci návrh a druhým, teda prvý a tretím druhý, rozumiete ma? Trikrát si opravovali tento zákon.

04.03.2024
Pravda

Tibor Gašpar, obžalovaný v kauze Očistec a Fatima, predstavil celkom tri pozmeňujúce návrhy k novele Trestného zákona. Prvý pozmeňujúci návrh upravoval znenie pôvodne navrhovanej novely. Druhý pozmeňujúci návrh v niektorých bodoch upravoval prvý pozmeňujúci návrh a tretím pozmeňujúcim návrhom sa dopĺňalo nedokončené znenie odseku v druhom pozmeňujúcom návrhu. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Vládna novela prerokovaná v skrátenom legislatívnom konaní má zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a mení znenie Trestného zákona a Trestného poriadku. Odborníci poukázali na skutočnosť, že pri skrátenom prerokovaní zákona sa k nemu nemôžu vyjadriť. K zmenám Trestného zákona tak má dôjsť bez odbornej prípravy a odbornej diskusie. 

I keď vláda pôvodne nemala v pláne meniť pôvodné znenie novely, koaličný poslanec Tibor Gašpar napokon predstavil dokopy tri pozmeňujúce návrhy.  

Prvý pozmeňujúci návrh predložil Gašpar na Ústavnoprávnom výbore 29. januára, krátko pred rokovaním a hlasovaním výboru. Zmeny v dvadsaťdva stranovom pozmeňováku sa týkali zníženia hranice výšky škôd a zníženia hranice množstva mäkkých drog. Podstata zákona sa nemenila, rovnako ostalo v platnosti aj pôvodne navrhované zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Pozmeňujúci návrh reagoval aj na pripomienky inštitúcií EÚ. Minister spravodlivosti Boris Susko považuje pozmeňujúci návrh za reflexiu na kritiku opozície a odbornej verejnosti. Opozícia tieto zmeny považuje za „kozmetické“.

Druhý pozmeňujúci návrh predložil Gašpar do parlamentu 7. februára, deň pred hlasovaním o samotnej novele Trestného zákona. Najzásadnejšou zmenou tohto pozmeňujúceho návrhu malo byť posilnenie ochrany sudcov či úprava dohody o vine a treste.  Pozmeňujúci návrh vypustil aj pôvodne navrhovaný paragraf o prednostnom ukladaní trestu domáceho väzenia a zmiernil niektoré paragrafy, ktoré boli kritizované zo strany Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Zároveň upravoval znenie niektorých bodov upravených v prvom pozmeňujúcom návrhu.

V druhom pozmeňujúcom návrhu nebolo dokončené znenie odseku na desiatej strane a tak v rovnaký deň predložil Gašpar do parlamentu tretí pozmeňujúci návrh, ktorým doplnil chýbajúce znenie upravené v druhom pozmeňujúcom návrhu o treste prepadnutia a zaistenia majetku. Podľa Gašpara k chybe malo dôjsť kvôli zlyhaniu tlačiarne. 

Predkladateľ pozmeňujúcich návrhov Tibor Gašpar je obžalovaný v kauze Očistec, za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, podplácanie, prijímanie úplatku a zneužitie právomoci verejného činiteľa. V kauze Fatima je obžalovaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa a taktiež je obvinený v kauze Ezekiel 7 za podplácanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error