DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Čiže do toho spadajú, ak ste si všimli, to bolo presne alebo 2 dni predtým sa postavil pred súd človek, ktorého usvedčili po 11 rokoch zo znásilnenia, bolo to na východe Slovenska. Rozumiete ma? Čiže títo ľudia budú sprostení viny, akonáhle prejde tento zákon.

03.03.2024
Pravda

Novela zákona skracuje premlčaciu dobu v prípadoch znásilnenia z 20 na desať rokov. Podľa nového Trestného zákona by preto trestnosť činu, ktorý Krúpa spomína, skutočne zanikla, páchateľ by nemohol byť obvinený. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Poslanec Krúpa uvádza ako príklad prípad znásilnenia v Košiciach. Polícia v prípade začala trestné stíhanie v septembri 2012, kvôli neschopnosti vypátrať páchateľa bolo prerušené. Vďaka zhode DNA v databáze neobjasnených trestných činov bolo trestné stíhanie obnovené po viac ako jedenástich rokoch. Obvinený sa 31. januára 2024 postavil pred súd, usvedčený zatiaľ nebol.

Novela zákona znižuje premlčaciu dobu z pôvodných 20 rokov (§ 87, ods. 1, písm. b) na desať (bod 55 a 56) aj pre prípad znásilnenia. Premlčacia lehota začína plynúť spáchaním trestného činu. Ak by platila pôvodná premlčacia lehota 20 rokov, páchateľ prípadu v Košiciach by mohol byť trestne stíhaný aj po jedenástich rokoch od spáchania činu. Trestnosť tohto konkrétneho prípadu by zanikla v septembri 2032. Ak by platila premlčacia lehota desať rokov, páchateľ by po jedenástich rokoch nemohol byť stíhaný, trestnosť činu by uplynula už v septembri 2022.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error