DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

S prijatím tohto Trestného zákona sa v podstate všetci vieme, že sa znižujú tie trestné sadzby pre trestnú činnosť, kriminálnu činnosť, pre organizovaný zločin atď. a tak, že toto vlastne bude návodom k tomu skúšať trestné činy, pretože aj premlčacie doby sa skracujú atď.

03.03.2024
Pravda

Novela Trestného zákona znižuje trestné sadzby v rôznych kategóriách trestnej činnosti. Medzi najviac medializované zmeny v trestných sadzbách patria nižšie sadzby za korupčnú trestnú činnosť, či poškodzovanie finančných záujmov EÚ. Ďalej novela znížila premlčacie doby pre stíhanie trestnej činnosť a zmenila definíciu škody, čím sa navýšili finančné čiastky škody, ktoré musí páchateľ spôsobiť na to, aby mohol byť trestne stíhaný, preto výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Novela Trestného zákona znížila tresty za širokú škálu trestnej činnosti. Pre ilustráciu, zatiaľ čo pred novelou zákona bola spodná hranica trestu pre prijatie úplatku pri obstarávaní verejného záujmu od 133-tisíc eur 10 rokov, po novele sa mení na 4 roky pre úplatky v rozmedzí 133-tisíc až 700-tisíc eur a 5 rokov pri úplatkoch nad 700-tisíc eur. Špecificky problematické je zníženie trestov pri trestnej činnosti poškodzovania záujmov EÚ. Pred novelou varovala jednak Európska prokuratúra v liste Európskej komisii v decembri 2023, ale aj samotná Európska komisia, ktorá mala Slovenskej republike adresovať dva listy s cieľom zamedziť ohrozeniu financií EÚ v krajine. 

Premlčacie doby sa taktiež znižovali. Medzi kontroverzné patria znížené premlčacie doby za znásilnenie a sexuálne zneužívanie, ktoré kritizovali opoziční poslanci. Okrem pôvodných 20 rokov by tak obete sexuálneho násilia mali po prijatí novely 10 rokov na to, aby skutočnosť ohlásili príslušným orgánom. Pri sexuálnom násilí páchanom na neplnoletých sa premlčacia doba skrátila z 20 na 15 rokov. 

Premlčacie doby sa menili aj pri ekonomickej trestnej činnosti a korupcii. Médiá upozornili na skutočnosť, že kvôli tomuto kroku by mohli byť pozastavené viaceré súdne procesy s vysokopostavenými funkcionármi trestne stíhanými za korupciu. Beztrestnosť by tak vďaka kratším dobám premlčania mohol získať napríklad guvernér NBS Peter Kažimír, ktorý je obvinený z predania úplatku vo výške 48-tisíc eur bývalému riaditeľovi finančnej správy Františkovi Imreczemu, či Peter Žiga, ktorý sa podľa výpovede bývalej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti Moniky Jankovskej snažil podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu Katarínu Pramukovú. Premlčanie hrozí aj v kauze podnikateľa Miroslava Výboha, s ktorým má 4. marca začať súdny proces kvôli podozreniu z korupcie, zatiaľ čo podnikateľ Jaroslav Haščák by sa mohol zbaviť obvinení z kauzy Gorila. 

Okrem samotných trestných sadzieb a dôb premlčania novela Trestného zákona de facto zníži tresty aj skrz redefiníciu pojmu škoda. Pred novelou by pacháteľ za rovnaký finančný obnos dostal nižší trest. Vládna koalícia pri redefinícii pojmu škoda argumentovala, že novela týmto spôsobom zohľadňuje infláciu. V súčasnosti sa podľa § 125 ods.1 škodou malou rozumie škoda prevyšujúca sumu 266 eur, škodou väčšou sa rozumie suma nad 2 660 eur, značnou škodou je suma nad 26 600 eur a škoda veľkého rozsahu je nad 133 000 eur. Pre porovnanie, podľa novely Trestného zákona v znení v akom bola prijatá sa škodou malou rozumie škoda prevyšujúca sumu 700 eur. Škodou väčšou sa rozumie škoda prevyšujúca sumu 20 000 eur. Značnou škodou sa rozumie škoda prevyšujúca sumu 250 000 eur. Škodou veľkého rozsahu sa rozumie škoda prevyšujúca sumu 650 000 eur (.pdf, s. 13).

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error