DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Treba povedať, bez ohľadu na to, čo si myslíte aj o predošlom ministrovi, tak ten tiež sa voči, či už pán Zurian alebo pán Lučanský, zachoval trošku ináč (pozn. reakcia na to, že minister Šutaj Eštok odvolal z funkcie bývalého policajného prezidenta Hamrana).

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Branislav Zurian, bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), odišiel z funkcie na vlastnú žiadosť k 15. máju 2021. Vtedajší policajný prezident Peter Kovařík mú to umožnil presne ku dňu, ku ktorému si o to Zurian požiadal.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský takisto odišiel z funkcie na vlastnú žiadosť, a to k 31. augustu 2020. Jeho oficiálny odchod z funkcie a z policajného zboru oznámil aj vtedajší minister vnútra Roman Mikulec, ktorý ho neodvolal skôr než v deň plánovaného odchodu.

Štefana Hamrana, posledného prezidenta polície, odvolal minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok z funkcie o tri dni skôr, ako si to Hamran naplánoval svojou žiadosťou o uvoľnenie z funkcie.

Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. Bývalé vedenie ministerstva vnútra a policajného zboru neodvolalo menovaného riaditeľa NAKA Zuriana a policajného prezidenta Lučanského z funkcií skôr než mali naplánované.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error