DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Keď sa budeme baviť presne o tom obvinení, napr. Čurillovcov, tak toto obvinenie je spred dvoch rokov a presne ste citovali teraz rozhodnutie Krajského súdu, ktorý to v podstate zmietol zo stola, a čo je zaujímavé, že 2 roky sa prokuratúra nerozhodla konať v tejto veci, tzn. že 2 roky sa čaká na to, kým bude nejaké podanie, kým sa títo ľudia budú môcť brániť na súde a podobné, hej, žiadna 363 pre nich neplatí, aj keď v iných prípadoch pre iných ľudí patrila.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Hoci Krajský súd v Bratislave rozhodol o neopodstatnenosti obvinenia skupiny vyšetrovateľov známej ako „čurillovci” z roku 2021, prokuratúra ho doposiaľ nestiahla. Rovnako nebol v prípade takzvaných „čurillovcov” uplatnený paragraf 363 a to aj napriek rozhodnutiu Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra o zaujatosti vyšetrovateľa prípadu. 

V septembri 2021 boli Úradom inšpekčnej služby ministerstva vnútra obvinení štyria vyšetrovatelia NAKA na základe spravodajskej informácie od SIS. Konkrétne išlo o Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu a Štefana Mašina pre podozrenie z marenia spravodlivosti a zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Rozhodnutie o kolúznej väzbe vydal Okresný súd Bratislava III, no už v októbri 2021 ich Krajský súd v Bratislave prepustil na slobodu s odôvodnením, že trestné stíhanie je neopodstatnené. Obvinenie zo strany prokuratúry a vyšetrovanie Úradu inšpekčnej služby ale zastavené neboli. Generálna prokuratúra vo februári 2022 rozhodla o pokračovaní obvinenia len zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. 

K zmene došlo v novembri 2023, kedy Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra rozhodol, že vyšetrovateľ Michal Kulich, ktorý kauzu odzačiatku viedol a ako prvý vzniesol obvinenie voči skupine vyšetrovateľov, bol zaujatý a jeho rozhodnutia by mali byť neplatné. Úrad tak rozhodol po vyše dvoch rokoch, aj napriek viacerým podnetom zo strany obhajoby. Generálna a Krajská prokuratúra v Bratislave by mali obvinenie stiahnuť z dôvodu nezákonného vyšetrovania. V súčasnosti tak ešte neučinili.

Paragraf 363 Trestného zákona, v súlade s Ústavou SR, dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokuratúr aj polície, ak jeho vydaním, či prípravou došlo k porušeniu zákona. Súčasný generálny prokurátor, Maroš Žilinka, zrušil od januára 2021 do septembra 2023 obvinenia v 29 prípadoch. V prípadoch figurovali napríklad aj Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Vladimír Pčolinský, Jaroslav Haščák či Norbert Bödör. V prípade „čurillovcov” generálny prokurátor paragraf 363 zatiaľ nevyužil.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error