DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Pri pánovi Zurianovi, hej, to nebolo len to Bielorusko, ale bolo to presne to vyjadrenie k pánovi Lučanskému o tom, že tam išlo o zabitie.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Branislav Zurian na verejnom vypočutí na funkciu šéfa policajnej inšpekcie priznal, že sa schovával v Bielorusku. Taktiež povedal, že stojí za tvrdeniami, že bol bývalý policajný prezident Milan Lučanský zabitý. Výrok Juraja Krúpu preto hodnotíme ako pravdivý. Je však dôležité dodať, že oficiálne závery vyšetrovania konštatovali, že Milan Lučanský spáchal samovraždu, na následky ktorej zomrel. Krajská prokuratúra v Prešove vylúčila cudzie zavinenie.

Nový šéf policajnej inšpekcie Zurian na verejnom vypočutí na funkciu šéfa policajnej inšpekcie povedal, že sa po odchode zo Slovenska zdržiaval v Poľsku, Nórsku a neskôr aj v Bielorusku, kde bol tamojšími zložkami vypočúvaný v súvislosti s jeho pobytom. (v čase od 18:50)

Zurian pri vypočúvaní tiež spochybnil závery vyšetrovania samovraždy bývalého policajného prezidenta Milan Lučanského. Zurian trvá na svojich tvrdeniach, že bol bývalý policajný prezident Milan Lučanský zabitý.

 

Výsledky vyšetrovania samovraždy Milana Lučanského sa však nezhodujú s tvrdeniami Branislava Zuriana. Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského polícia obvinila a vzala do väzby v kauze Judáš. Vo väzbe spáchal samovraždu 29. decembra 2020, keď sa obesil vo svojej cele na teplákovej bunde.

Po Lučanského smrti sa začalo vyšetrovanie, za akých okolností zomrel. Zriadila sa aj poslanecká komisia zložená zo zástupcov koalície aj opozície. Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by boli v rozpore s všeobecnou informáciou, že si Lučanský siahol na život sám.

Záver vyšetrovania konštatoval, že Milan Lučanský spáchal samovraždu, na následky ktorej zomrel. Krajská prokuratúra v Prešove vylúčila cudzie zavinenie.

Vyšetrovanie Lučanského smrti síce pred niekoľkými dňami prokuratúra opäť otvorila, nebude však riešiť príčinu smrti. Preskúmavať  by sa malo len, či príslušníci ZVJS reagovali dostatočne na stav Lučanského a či prípadne mohli zabrániť tomu, aby si vzal život. Ohľadom príčiny smrti platí záver vyšetrovania, ktoré cudzie zavinenie vylúčilo.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error