DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Bola tá skupina, ja som bol súčasťou tej skupiny, ktorá vlastne ako mala na starosti vyšetrovanie (pozn. smrť Lučanského), kde boli aj experti rôzni, čiže to neboli len politici, ale tam nás bolo tuším 12 alebo 15, už si nespomínam to presne číslo, ktorá sa niekoľko mesiacov zaoberala týmto vyšetrovaním, popritom bolo policajné vyšetrovanie atď., ktoré všetky tie výsledky skončili záverom.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zriadila osobitnú nezávislú komisiu na preverenie vyšetrovania smrti bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského. Komisiu, ktorej členom bol aj Juraj Krúpa, tvorilo 17 členov, šiesti z nich boli politickí nominanti. Rovnako ako vyšetrovateľ, aj komisia dospela k záveru, že smrť generála Lučanského nebola spôsobená cudzím zavinením. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Bývalý policajný prezident generál Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po pokuse o samovraždu vo svojej cele v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove. Krajská prokuratúra v Prešove a policajný vyšetrovateľ dospeli, na základe vyšetrovania, dôkazového materiálu a výpovediam, k záveru, že smrť nebola cudzím zavinením. Aktívne a zákonné vyšetrovanie konštatoval aj Generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sa osobne zúčastnil rekonštrukcie udalostí v Prešove.

30. decembra iniciovala vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vytvorenie nezávislej špecializovanej komisie pre samostatné vyšetrovanie a preverenie smrti generála Lučanského. V tejto komisií bolo 17 členov, konkrétne traja poslanci vládnej koalície, traja poslanci opozície, súdny znalec, zástupcovia úradu verejného obhajca práv, médií, zástupcovia prezidentskej kancelárie, bývalá členka Výboru Rady Európy na zabránenie mučeniu a neľudskému zaobchádzaniu alebo externý kriminalistický špecialista z Poľska.

Komisia mala obmedzený prístup k materiálom, s ktorými pracoval policajný vyšetrovateľ, no vykonala aj vlastné šetrenie v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove.

Výsledky komisie boli rovnaké ako výsledky policajného vyšetrovania a teda, že smrť generála Lučanského bola samovražda. 

So záverom správy komisie sa stotožnili 14 členovia komisie. Marian Kotleba (ĽSNS) a Denisa Saková (Hlas-SD), hlasovali proti a poslanec strany Smer-SD Marián Saloň sa hlasovania zdržal. Predseda komisie priblížil, že týmto poslancom sa  „nezdal podklad dostatočný“.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error