DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Je mi smiešne, keď tu počúvam od pána Kollára, ktorý bol iniciátorom zrušenia osobitného odvodu na banky a bolo deklarované, že ľuďom sa bude pomáhať s odkladom hypoték so splátkami. Že dnes hovoria o zdanení bánk.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Nepravda

Iniciátorom zrušenia osobitného odvodu v roku 2020 nebol Boris Kollár, dohodlo sa na ňom Ministerstvo financií na čele s Eduardom Hegerom spolu so zástupcami bánk. V roku 2023, kedy návrh opätovne predložil poslanec Čepček, ho odmietlo celé hnutie Sme rodina. Výrok hodnotíme ako nepravdivý. 

Zákon o osobitnom odvode nadobudol účinnosť od roku 2012. Jeho cieľom bolo zaviesť odvody pre banky a pobočky zahraničných bánk a prispieť tak k vytvoreniu mechanizmov podieľania sa na nákladoch budúcich finančných kríz v bankovom sektore.

Vládny návrh zákona, ktorým sa odvod rušil, prišiel  od Ministerstva financií. Spolu so zástupcami bánk sa ministerstvo dohodlo o inom použití prostriedkov z bankového odvodu. V pondelok 22. júna 2020 na spoločnej tlačovej konferencii informovali o podpise spoločného memoranda k programu Rozvojový fond Slovenska výmenou za zrušenie bankového odvodu. Zákon nabral platnosť 1. januára 2021. Za zákon hlasovali všetci prítomní poslanci strany Sme rodina, Boris Kollár prítomný nebol. 

Opätovne sa o bankovom odvode začalo rokovať v parlamente vo februári 2023. Keďže Ministerstvo sa po zrušení osobitného bankového odvodu zaviazalo, že do roku 2024 podobné opatrenie neprinesie, tento návrh nepredložila vláda, ale prišiel iba ako poslanecký návrh poslanca OĽaNO Čepčeka.

Išlo by teda o porušenie memoranda, na základe ktorého sa vláda zaviazala nezvyšovať zdanenie bánk.

Boris Kollár sa v novembri 2022 vyjadril, že by za ne zahlasoval, avšak jedine v prípade, kedy by to bolo nastavené tak, aby to nezlikvidovalo banky. Spomenul napríklad časové ohraničenie odvodu, tak aby to bankový sektor prežil. Prvotne chcel Kollár odvodom zafinancovať obedy zadarmo.

Mimoriadne zdanenie bánk by po voľbách mohlo do priniesť rádovo stovky miliónov eur do štátneho rozpočtu. Podľa Kollára, by sa banky mali podeliť o “nadzisk”, jeho časť by ľuďom mohli vrátiť napríklad cez hypotéky.

Konečné vyhlásenie však prišlo vo februári 2023, kedy Kollár spolu s Krajniakom uviedli, že hnutie Sme rodina nebude podporovať, aby sa v rámci novely zákona o osobitnom odvode regulovaných subjektov obnovil aj bankový odvod, ak to nebude nevyhnutné.

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil so žiadosťou o vyjadrenie na Andreja Danka, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error