DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Aj vaša televízia sa venovala prenájmu budovy na Dúbravskej ceste, kde do svojej bývalej firmy (Boris Kollár, pozn.) jednoducho zo správy ciest zabezpečil prenájom milión eur ročne.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Neoveriteľné

Slovenská správa ciest (SSC) podpísala koncom roka 2022 zmluvu s firmou Real & Property Advisor na 10-ročný prenájom nebytových priestorov. Budovu, do ktorej SSC sťahuje svoje sídlo, vlastní firma Arker. SSC spadá pod Ministerstvo dopravy, ktorého ministrom bol od roku 2020 do mája 2023 nominant strany Sme rodina Andrej Doležal.

Firma Real & Property Advisor, od ktorej si SSC priestory prenajala, a firma Arker, ktorá budovu vlastní, majú medzi sebou zmluvný vzťah, ktorý  pre Denník E potvrdil Rastislav Malovec, konateľ Real & Property Advisor. Pre PLUS 7 DNÍ to potvrdil aj hovorca SSC Martin Guzi. Real & Property Advisor sa dlhodobo zaoberá obchodovaním s nehnuteľnosťami.

Nepodarilo sa nám dohľadať žiadne prepojenie medzi firmou Real & Property Advisor a Borisom Kollárom. Takéto informácie ani neboli medializované. Existuje však indícia prepojenia medzi týmito firmami, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Firma Arker a Boris Kollár boli však v minulosti úzko prepojení, nakoľko Kollár bol od roku 2012 do roku 2016 konateľom tejto firmy. Arker v súčasnosti vlastní Patrik Ondrovič, ktorý je partnerom bývalej konateľky firmy a partnerky Kollára, Stanislavy Horňákovej. Vo firme v minulosti pôsobila tiež členka predsedníctva strany Sme rodina, Eva Drgoňová.

Boris Kollár sa vyjadril, že on z prenájmu budovy nijako neprofituje, nakoľko zo spoločnosti Arker odišiel v roku 2017. Dodávame, že hnutie Sme rodina vyplatilo firme Arker v roku 2022 takmer 87 tisíc eur, čo vyplýva z účtovnej závierky hnutia Borisa Kollára (.pdf, s. 11). Barbora Richterová, matka dvoch detí Borisa Kollára, tvrdí, že Kollár je dlhoročný osobný priateľ s riaditeľom SSC, Ivanom Rybárikom, a údajne mali prenájom priestorov v budove Arkeru spolu dohadovať.

SSC nesúhlasí s tvrdeniami o nevýhodnom prenájme. Tvrdia, že sťahovanie bolo nevyhnutné, nakoľko bývalá budova je v nevyhovujúcom stave. Aj nové vedenie ministerstva dopravy pod ministrom Pavlom Lančaričom obhajuje výber novej budovy pre SSC s tým, že je to výsledok súťaže, ktorú organizoval medzinárodný poradca.

Na nevýhodnú zmluvu na prenájom nevýhodných priestorov SSC a možné prepojenie Borisa Kollára a firmy Arker, ktorej budova patrí, upozornila strana Hlas-SD v júni 2023.

Na nezrovnalosti v cene nájmu a skutočnej situácii na trhu, ale aj na pochybnosti o ďalších nákladoch v zmluve upozornil portál Aktuality a Denník N. Nájom budovy by mal za obdobie 10 rokov predstavovať cca 14,5 milióna eur. Priemerná cena za prenájom kancelárskych priestorov v Bratislave predstavuje cenu 10 eur za meter štvorcový, nájom najluxusnejších kancelárskych priestorov sa pohybuje na cene 17 eur za meter štvorcový. Prenájom budovy pod firmou Arker podľa zmluvy nie je jasný, fixná časť ceny vychádza na 18,1 eur za meter štvorcový kancelárií.

Výrok Andreja Danka hodnotíme ako neoveriteľný. Nevieme posúdiť, aký je vzťah medzi Borisom Kollárom, jeho bývalou firmou Arker, s.r.o., a prenajímateľom nových priestorov Slovenskej správy ciest Real & Property Advisor. Kollár bol konateľom firmy Arker do roku 2017. Zmluvu na prenájom nových priestorov však štátna SSC podpísala s firmou Real & Property Advisor, ktorá má zmluvný vzťah s firmou Arker, ktorá vlastní budovu, v ktorej sa nachádzajú prenajaté priestory. Medzi Borisom Kollárom a firmou Real & Property Advisor však nie sú známe žiadne prepojenia. Zároveň dopĺňame, že v tejto kauze pretrvávajú podozrenia, napríklad pri Kollárovom zapojení do chodu firmy Arker, ktoré odmietol, ale jeho hnutie Sme rodina jej v minulom roku vyplatilo takmer 87 tisíc eur.

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil so žiadosťou o vyjadrenie na Andreja Danka, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error