DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

V tom Banskobystrickom kraji 102 stavebných strojov, z ktorých mnohé dodnes behajú po Hriňovej ste predali za jedno jediné euro. 

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Pravda

Národná kriminálna agentúra obvinila v máji 2022 v súvislosti s predajom hnuteľného majetku Banskobystrickej regionálnej správy ciest dve osoby spojené so stranou Republika. Obvinený bol nezaradený poslanec za Republiku, Miroslav Suja, spolu s asistentkou europoslanca Milana Uhríka, Ivanou Slivkovou. Obaja pôsobili v predstavenstve Banskobystrickej regionálnej správy ciest v čase, keď banskobystrickej župe šéfoval Marian Kotleba. Slivková bola predsedníčka predstavenstva a Suja jeho podpredseda. Spoločne v roku 2017 predali súkromnej spoločnosti z Hriňovej 103 strojov za jedno euro, preto výrok hodnotíme ako pravdivý. 

NAKA oboch vyšetruje s podozrením na spáchanie zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Predseda strany Republika, Milan Uhrík, ktorý bol v tom čase Kotlebovým riaditeľom Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, označil 103 predaných strojov, vrátane starých traktorov, nákladných áut a sypačov, ako „neupotrebiteľný šrot“. V roku 2017 primátor Hriňovej, Stanislav Horník, oznámil: „Máme informácie, že sa s týmto majetkom ďalej obchoduje. Obchoduje sa s ním v sumách rádovo v tisícoch eur za jednotlivé položky“.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error