DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Majerský

KDH

Samotná vaša kolegyňa Erika Jurinová kritizovala, že ste vzali samosprávam. A to o tom je záznam v médiách. Tak nemusíte sa teraz vykrúcať.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Pravda

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, Erika Jurinová, z hnutia OĽANO, sa na jar v roku 2022 pripojila k iniciatíve Združenia samosprávnych krajov SK8, ktoré kritizovalo rodinný balíček a s ním spojené chýbajúce prostriedky samosprávnym krajom. SK8 v júni 2022 žiadali prezidentku Zuzanu Čaputovú aby nepodpísala zákon o rodinnom balíčku. Jurinová na tlačovej konferencii pred stretnutním s prezidentkou povedala, že narozdiel od ďalších županov považuje rodinný balíček Igora Matoviča za správny nástroj, avšak taktiež uviedla, že: „to, čo považujem za veľmi zlé je to, že vláda nám nedala žiadnu kompenzáciu príjmov daňovo-odvodových” (video, min. 19:30). Výrok hodnotíme ako pravdivý, keďže existuje v médiách záznam o tom, ako Erika Jurinová kritizovala financovanie rodinného balíčka skrz zníženie financií pre samosprávne kraje. 

Neskôr Jurinová v rozhovore uviedla, že jej prekážalo, že sa o prijatí balíka dozvedela, až keď mal prísť na vládu, pretože toto rozhodnutie sa jej, ako županky Žilinského samosprávneho kraja, osobne týkalo. Podľa županky musia o natoľko závažných veciach pre samosprávu prebiehať vnútrostranícke diskusie.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error