DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Dobre, bolo zdvihnutie platov lekárov, ale opomenuli personál, keď sme my dvíhali platy učiteľom (...), tak sme mysleli aj na pedagogických aj nepedagogických pracovníkov a títo ľudia zabudli na zdravotné sestry, na personál v nemocnici. 

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Nepravda

Pri dvíhaní platov lekárov po tom, čo lekári na jeseň 2022 podali hromadné výpovede, vláda Eduarda Hegera dvíhala platy aj zdravotným sestrám a inému zdravotníckemu personálu, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Počas vlády Roberta Fica v rokoch 2016 - 2020, ktorej súčasťou bola aj SNS, sa platy učiteľov dvihli o približne 40 %, rástli aj platy nepedagogických pracovníkov v školstve.

Za vlády Eduarda Hegera na čele s OĽaNO sa po tlaku lekárskych odborov a podaných výpovedí schválilo  zvyšovanie platov v sektore zdravotníctva od januára 2023. Atestovaní lekári od januára 2023 zarábajú minimálne 2,5 násobok minimálnej mzdy, neatestovaní 1,5 násobok minimálnej mzdy. Zvyšovanie platu tiež závisí od rokov praxe (.pdf) daného lekára. V októbri 2022, ešte počas vyjednávaní s lekármi, schválil parlament zvyšovanie platov zdravotných sestier a zdravotníckeho personálu, okrem ambulantného sektora. Nezdravotnícki pracovníci v nemocniciach však tiež žiadajú o navýšenie platov, vo februári 2023 informovali o priebiehajúcich rokovaniach s Asociáciou nemocníc.

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil so žiadosťou o vyjadrenie na Andreja Danka, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error