DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Práve Gröhling si podosadzoval aj do toho inštitútu, ako ste povedali, že študentská rada, svojich poradcov a kamarátov.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Nepravda

Delegátov Študentskej rady vysokých škôl si volia priamo študenti slovenských vysokých škôl, neexistujú žiadne podozrenia, že by si Branislav Gröhling dosadzoval svojich známych do tohto orgánu. Výrok hodnotíme ako nepravdivý. 

Študentská rada vysokých škôl združuje a zastupuje študentov všetkých vysokých škôl na Slovensku, je ustanovená zákonom o vysokých školách a má možnosť pripomienkovať zákony ministerstva školstva. Jej členmi sú delegáti všetkých vysokých škôl na Slovensku, ktorých si volia študenti daných škôl.

 

Zdroj: http://srvs.eu/studentska-samosprava-2/ 

17. septembra 2023 študentská rada vyzvala Danka, Kollára, Matoviča a Grohlinga, aby sa vzdali svojich vysokoškolských titulov. Vyzvala tiež exministra školstva Gröhlinga, aby poskytol dôkazy o legitímnom spôsobe dosiahnutia svojej vysokoškolskej kvalifikácie.

Andrej Danko pravdepodobne naráža na zmeny v obsadzovaní správnej rady na vysokých školách, ktorá je súčasťou reformy vysokých škôl prijatej v marci 2022.

Prijatie novely vyvolalo u akademickej obce kritiku vrátane protestov. Dôvodom boli obavy zo straty samosprávnosti vysokých škôl v dôsledku zvýšenia kompetencií správnej rady v podobe schvaľovania rozpočtu a nakladania s majetkom. Členmi rady nemôžu byť členovia akademickej obce, ale zvolení zástupcovia z verejného života. 

Študentská rada uvítala novelu vzhľadom k mnohým krokom zlepšujúcim kvalitu akademického života ako pro-študentskú

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil so žiadosťou o vyjadrenie na Andreja Danka, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error