DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

Ako tu to robil Matovič s Naďom a s Hegerom, keď posielali MiGy na Ukrajinu naše posledné a jediné stíhačky napriek nesúhlasu verejnej mienky, napriek nesúhlasu parlamentu, napriek vlastne všetkému.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Nepravda

Darovanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu na jar 2023 schválila vláda, v parlamente sa o nich nehlasovalo. Tieto stíhačky boli navyše uzemnené už od septembra 2022 a do príchodu stíhačiek F-16 náš vzdušný priestor chránia české a poľské stíhačky. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal na samite v Bruseli vo februári 2023 Eduarda Hegera o dodanie stíhačiek MiG-29. Dočasne poverený premiér na žiadosť reagoval, že vláda urobí maximum, aby požiadavke vyhovela. 

Heger neskôr oznámil, že sa jeho vláda nehodlá v tejto veci obrátiť na Ústavný súd SR, vyžiadala si však oficiálne stanoviská expertov na ústavné právo. O darovaní stíhačiek mal pôvodne rozhodovať parlament na marcovej schôdzi. Po rokovaní koaličnej rady sa však lídri strán rozhodli, že o darovaní rozhodne vláda. 

O Migoch však rokoval Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Výbor vzal informácie o možnosti darovať stíhačky Ukrajine na vedomie.

V marci 2023 Slovenská republika odovzdala Ukrajine štyri stíhacie lietadlá MiG-29. Následne v apríli toho istého roku bolo dodaných aj zvyšných 9 kusov MiG-29. 

Slovenské nebo je do príchodu stíhačiek F-16 strážené spojencami NATO. Nákup amerických stíhačiek odobrila ešte Pellegriniho vláda. Jedným z dôvodom nákupu amerických strojov bol zlý stav ruských Migov. 

Ministerstvo obrany zdôvodňovalo potrebu náhrady stíhačiek MiG-29 v prvom rade ich kazivosťou a ťažkosťami pri zabezpečovaní servisu. Na letisku Sliač ich dlhodobo pomáhali opravovať ruskí technici, čo sa zvlášť po ruskom útoku na Ukrajinu stalo neudržateľným.

Z 11 Migov, ktoré ostali Slovensku, bola v posledných rokoch, bojaschopná zrejme iba polovica. Nespoľahlivosť ruských stíhačiek potvrdil a bývalý Generál letectva generálporučík Ľubomír Svoboda, ktorý prevádzkovanie Migov označil za neudržateľné. 

Neudržateľný bol aj nedostatok leteckého personálu pre ruské stíhačky. S výcvikom pilotov sa prestalo už pred rokmi, pretože ruské stroje neboli považované za perspektívne. Slovensko tak vlastnilo oficiálne 11 strojov MiG-29, pilotov sme však mali k dispozícii iba šesť. Stíhacie lietadlá MiG-29 boli v septembri minulého roka uzemnené a ochranu nad slovenským vzdušným priestorom prevzali spojenecké stíhačky z Poľska a Česka.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos s darovaním stíhačiek Ukrajine nesúhlasilo 60% obyvateľov -  s týmto krokom vlády súhlasilo rozhodne 12% obyvateľov a skôr súhlasilo ďalších 14 percent opýtaných, čo predstavuje dohromady 26% podporu.

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil so žiadosťou o vyjadrenie na Milana Uhríka, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error