DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

A splnili sme prakticky celý náš volebný program.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Nepravda

Sme rodina nedokázala plnohodnotne presadiť viaceré body svojho programu. Niektoré body hnutie splnilo iba čiastočne, iné vôbec. Príkladom nesplnených sľubov sú nájomné byty, exekučná amnestia či dlhodobý prenájom vozidla od štátu. Výrok Borisa Kollára preto hodnotíme ako nepravdivý.

Volebný program strany Sme rodina mal názov “Program pomoci rodinám 2020”. (pdf.) Jedným z najväčších predvolebných sľubov hnutia bola výstavba nájomných bytov. Hlavným cieľom bolo ročne ich vybudovať 25-tisíc. Dodnes však existujú len základy systému ako legislatíva, agentúra pre nájomné bývanie a registrácia pre záujemcov. Je pravdepodobné, že do volieb nebude k dispozícii pre rodiny ani jeden nájomný byt. 

Hnutie Sme rodina chcelo taktiež presadiť exekučnú amnestiu, aj tento sľub sa strane podarilo presadiť len čiastočne. Parlament v októbri 2022 schválil generálny pardon na návrh poslankyne Sme rodina. Išlo o odpustenie povinnosti zaplatiť penále za podmienky, že dlžníci poisťovni uhradia dlžné poistné. Odpustenie penále sa však vzťahovalo iba na dlhy voči sociálnej poisťovni. Exekučná amnestia, tak ako ju navrhovalo hnutie vo svojom programe, mala viesť k upusteniu od vymáhania všetkých pohľadávok štátu voči občanom. To, že tento sľub hnutie nesplnilo, priznal neskôr aj samotný Boris Kollár v diskusnej relácii Na telo (v čase od 41:18) 

Volebný program Sme rodina sľuboval aj právo na prenájom auta od štátu pre občanov a podniky formou dlhodobého prenájmu za sumu od 75 eur po 195 eur mesačne (v závislosti od modelu auta). Sme rodina v programe uvádzala aj konkrétne príklady. Občania mali napríklad získať automobil v hodnote vyše 70-tisíc eur za mesačnú splátku 195 eur mesačne. Uvedený mesačný nájom navyše zahŕňal eZnámku, daň z pridanej hodnoty a zákonné a havarijné poistenie vozidla. Tento sľub však hnutie nepresadilo.

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil so žiadosťou o vyjadrenie na Borisa Kollára, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error