DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

Taká bola dohoda medzi Tureckom, Ruskom a Ukrajinou, že to obilie bude možné odviezť jednak z Ruska, ale jednak z Ukrajiny. Jednak teda, aby sa pomohlo ukrajinským poľnohospodárom, ale aby sa pomohlo ľuďom v Afrike, aby nehladovali, časť sa objavila v Európe.

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou za asistencie Turecka a OSN, známa aj ako Black Sea Grain Initiative, bola podpísaná 22. júla 2022. Jej hlavným cieľom je umožniť Ukrajine bezpečne vyviezť obilie, hnojivá a iné poľnohospodárske produkty z jej prístavov v Čiernom mori. 

Dohoda umožnila naložiť obilie v ukrajinských prístavoch a na lodiach ho vyviesť na Blízky východ a hlavne do krajín afrického kontinentu, kde je kvôli miliónom ľudí čeliacim hladomoru životne dôležitá. 

Ukrajina, ako svetový líder v exporte obilia, ročne vyvezie približne 45 miliónov ton na svetový trh. V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu však bolo v ukrajinskom prístave Odesa zadržaných približne 20 miliónov ton pšenice. Dohoda odblokovala vývoz a čiastočne zabránila prehlbovaniu hladu a chudoby v rozvojových krajinách. 

Obilie sa z Ukrajiny dostalo vlakmi aj do slovenských mlynov, a taktiež do Česka, Maďarska, Poľska, Bulharska a Rumunska.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023
success
error