DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

Minulý rok bol vyplatený nielen dvojnásobný trinásty dôchodok v dvojnásobnej výške, ako kedy za vlád Smeru bolo, ale druhá vec, vyplatili sme aj štrnásty dôchodok, tzn., keď spočítate túto sumu, je vyššia ako dôchodcovská inflácia, ktorá za minulý rok bola a v tomto roku prvýkrát v histórii vyplácame 800 000 dôchodcom o viac ako 250 000 000 eur navyše.

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Nepravda

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny presadilo v minulom roku na pomoc dôchodcom viacero opatrení. V máji parlament schválil predčasné vyplatenie trinásteho dôchodku. Ten bol vyplácaný ešte za vlád Smeru pod názvom vianočný bonus a jeho priemerná výška v roku 2019 predstavovala 155 eur. Trinásty dôchodok vyplatený v roku 2022, už za súčasnej vládnej garnitúry, predstavoval v priemere 209 eur. Časť výroku o dvojnásobnej výške trinásteho dôchodku hodnotíme preto ako nepravdivú. Neskôr však vláda presadila aj vyplatenie štrnásteho dôchodku pre penzistov vo výške 70 percent trinásteho dôchodku. Sociálna poisťovňa taktiež začala vyplácať takzvaný rodičovský bonus, na ktorý má nárok približne 800-tisíc dôchodcov. 

Národná rada SR schválila ešte v máji finančnú pomoc pre seniorov v podobe skoršieho vyplatenia trinásteho dôchodku. Návrh novely pripravil rezort práce ako pomoc pre seniorov v období vysokej inflácie. Penzistom bol trinásty dôchodok vyplatený predčasne v júli 2022. V priemere si tak každý dôchodcovia prilepšili približne 209 eur k svojmu dôchodku.

V októbri parlament schválil návrh zákona, ktorý priznáva penzistom aj štrnásty dôchodok v sume 35 až 210 eur. Jednalo sa pritom o jednorazovú dávku vo výške 70 percent trinásteho dôchodku.

Za vlády Smeru bol trinásty dôchodok vyplácaný ešte pod názvom vianočná dávka. V roku 2019 sa ale jeho výška zdvojnásobila. Ministerstvo práce na konci roku 2019 informovalo, že naň malo nárok približne 1,3 milióna poberateľov a celková výdavky na tento bonus boli na úrovni približne 154,3 miliónov eur. Priemerná výška dôchodku tak predstavovala približne 155 eur.

Dôchodcovská inflácia predstavuje percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Za prvých šesť mesiacov minulého roka dosiahla 11,8 percenta. Od tejto inflácie sa odvíja valorizácia penzií, ktoré sa zvýšia práve o rovnaké percento. 

Sociálna poisťovňa začala od marca tohto roka vyplácať aj rodičovský dôchodok, ktorý sa týka približne 800.000 penzistov. Celkové výdavky na takýto bonus predstavujú približne 253 miliónov eur.

Oslovili sme ministerstvo so žiadosťou o vyjarenie, do vydania relácie 4. 5. 2023 sa však nevyjadrili.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023
success
error