DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

Sme na tom najlepšie z V4 (pozn. rast cien potravín).

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Nepravda

Podľa viacerých zdrojov má Slovensko najhoršie čísla v medziročnom aj medzimesačnom raste cien potravín medzi krajinami Európskej únie, po Maďarsku je druhé najhoršie aj v rámci V4. Poverený minister Krajniak nešpecifikoval, aký rast popisuje graf, ktorý v relácií ukázal a neuviedol ani zdroj týchto dát, výrok teda hodnotíme ako nepravdivý.

v decembri malo Slovensko vyšší nárast cien potravín ako Poľsko a Česko, po Maďarsku a pobaltských krajinách bolo na piatej priečke v rámci celej EÚ. V januári dokonca predbehlo Lotyšsko a Estónsko a umiestnilo sa na tretej priečke v rámci EÚ. Tento rozdiel sa ešte prehĺbil vo februári, kedy ceny potravín klesli v Estónsku a Lotyšsku ale na Slovensku ostal rast na stabilnej úrovni. Tieto dáta z Eurostatu potvrdzujú s miernymi odchýlkami aj údaje od OECD

Podľa oficiálnych dát Eurostatu sa Slovensko nachádza v raste cien potravín na druhej, prípadne tesnej tretej priečke z V4 krajín, v závislosti od zvoleného typu dát.

Nepodarilo sa nám dohľadať dáta, ktoré v relácií prezentoval Milan Krajniak. Hoci správne ukazovali najkritickejšiu pozíciu Maďarska, Slovensko nemá nižší nárast cien potravín ako Česko alebo Poľsko. Oslovili sme ministerstvo so žiadosťou o vyjadrenie, zatiaľ však tak neurobili.

 

zdroj: Eurostat

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023
success
error