DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Poliačik

toho času nepolitik

My od nich (Ruska) nakupujeme jadrové palivo, pretože zatiaľ nemáme, zatiaľ nemáme alternatívy, ale už sa rokuje o tom, že bude, s Američanmi, Francúzmi.

Výročie vojny na Ukrajine v TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Slovensko od Ruska nakupuje jadrové palivo aj počas vojny na Ukrajine. Dodávky prišli minulý rok na Slovensko päť krát a to aj krátko po ruskej invázii - 1. a 16. marca. Hľadanie alternatív je totižto náročné, keďže jadrové palivo potrebné pre slovenský typ reaktorov sa dlhé roky vyrába v jedinom závode v ruskom meste Elektrostal. S ruským dodávateľom TVEL, ktorý je dcérskou firmou štátnej korporácie Rosatom, má Slovensko uzavretý kontrakt na dodávky paliva do roku 2026.

Hneď po začatí vojny sa však napriek pochybnostiam začali viesť rokovania s alternatívnymi dodávateľmi a v septembri oznámil šéf Slovenských elektrární, že možnosti na nákup jadrového paliva sa rozšírili o ďalšie dve firmy. Ide o francúzsku firmu Framatome a americkú spoločnosť Westinghouse, s ktorou sa Slovensko o dohodu pokúšalo už v minulosti. Na nové jadrové palivo bol vypísaný medzinárodný tender, do ktorého sa podľa očakávaní majú zapojiť aj títo dvaja dodávatelia.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.03.2023
success
error