DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Napríklad vo Fínsku, kde niekoľkí už takýchto providerov (dezinformačných webov, pozn.) týchto webových portálov vedeli odsúdiť vzhľadom na finančné toky, ktoré mali z Ruskej federácie.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Fínske súdy odsúdili v roku 2018 dvoch proruských šíriteľov dezinformácií, avšak nie kvôli finančnému napojeniu na Kremeľ, ale kvôli ohováraniu novinárky. Hoci Fínsko má národnú stratégiu boja proti dezinformáciám, tak nie je verejne známy prípad, v ktorom by bol vo Fínsku niekto odsúdený za napojenie na finančné toky z Ruska. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Okresný súd v Helsinkách 18. októbra 2018 odsúdil zakladateľa protiimigrantskej, proruskej webovej stránky Ilju Janitskina na 22 mesiacov väzenia za ohováranie a šikanovanie novinárky, ktorá vyšetrovala proruské „farmy na internetových trollov”. Janitskin podľa súdu nabádal ďalších internetových užívateľov, aby novinárku Jessikku Aro šikanovali. Spolu s ním bol za ohováranie podmienečne odsúdený aj prokremeľský aktivista Johan Bäckman. 

Janitskin bol odsúdený celkovo za 16 trestných činov. Okrem šírenia nepravdivých informácii aj za hrubé ohováranie, podnecovanie nenávisti, porušovanie duševného vlastníctva, špionážne zločiny (zverejnil informácie ku jeho vlastnému trestnému vyšetrovaniu, ktoré súd utajil), hazardné hry a nelegálne získavanie peňazí. Posledné dva body obvinenia sa týkali nelegálnych finančných zbierok, ktoré sa maskovali ako predaj e-knihy, tržby z nich však Janitskin využil na vlastné životné náklady. Janitskin sa voči rozsudku odvolal, vo februári 2020 však zomrel, rozsudok prvostupňového súdu tak ostal v platnosti.

New York Times uvádza, že existujú podozrenia na finančné prepojenia Janitskina na Rusko, nie sú však o nich žiadne dôkazy. Vyšetrovanie ukázalo, že tretia osoba, ktorá bola usvedčená, dostala „desiatky tisíc dolárov v tajomných platbách od Janitskina a veľké platby v bitcoinoch od neznámeho sponzora.”

Fínsko sa dlhodobo snaží bojovať proti šíreniu dezinformácii v online priestore. Napríklad v roku 2016 si pozvalo amerických expertov aby naučili úradníkov, ako rozpoznať falošné správy a vyvinúť stratégie boja proti nim.

Juraj Krúpa v reakcii pre Demagóg.sk 6. 3. 2023 potvrdil, že hovoril o tomto prípade, avšak nedodal zdroj svojho tvrdenia:

„Obaja boli odsúdení nielen za ohováranie, ale aj za vyhrážanie, šikanovanie a pod. Súčasťou dokazovania bolo aj prepojenie týchto odsúdených na trollie farmy v Petrohrade a teda aj ich finančné prepojenie."

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error