DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Čiže jediný, kto predstavil akékoľvek nejaký nejaké body, alebo teda návrhy na mierové rokovania bol Volodymyr Zelensky, ktorý predstavil ten desaťbodový plán, že Rusko na to nereaguje, Rusko nereaguje na žiadne mierové výzvy.

Naď, Kmec, Krúpa a Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v novembri 2022 10-bodový plán. Kremeľ tento návrh odmietol s požiadavkou zahrnutia štyroch anektovaných regiónov pod Ruskú federáciu.

V prvých mesiacoch vojny prebiehali rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, informácie o nich sú však sprostredkované a nikam neviedli. 

Tímy zložené z vyjednávačov z oboch krajín hľadali mierový kompromis počas niekoľkých kôl vyjednávaní. Výsledkom týchto rokovaní bol podľa Financial Times a The Washington Post aj 15-bodový mierový plán

Hlavný vyjednávač za Ukrajinu Mykhailo Podoljak však poprel, že by takýto plán existoval, s tým, že publikovaný návrh predstavuje len ruské podmienky mieru a nie dohodu oboch strán. Uviedol, že obe strany predstavili predbežné návrhy.

Vysporiadanie územných otázok je najzásadnejšou témou mierových rokovaní. Ukrajina sa odmieta vzdať svojich území, ktoré Ruská federácia okupuje výmenou za mier. Rusko naopak hovorí, že mierový plán musí počítať s oblasťami, ktoré boli v nelegálnom referende pripojené k Rusku. Mierová dohoda je tak pre protichodnosť týchto pozícii v nedohľadne.

Okrem bilaterálnych vyjednávaní sa zrodilo ešte niekoľko mierových plánov. Svoj vlastný mierový návrh predstavil napríklad mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador alebo bývalý minister zahraničia Spojených štátov Henry Kissinger, neobsahovali však konkrétne návrhy.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.03.2023
success
error