DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Teraz je v parlamente, napr. teda návrh na vyslovenie nedôvery vláde, čiže keby sa pozreli na tento model, čo ústava predpokladá v prípade, ak by bola vyslovená nedôvera vláde, som povinná ju odvolať. Zároveň musím poveriť nejakú vládu vedením krajiny, pretože Slovensko nemôže byť podľa našej ústavy bez vlády … potom nastupuje možnosť, buď zostavenia vlády na profile aktuálneho parlamentu, ak sa tam nájde príslušná väčšina, alebo tzv. úradníckej vlády.

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Richard Sulík spolu s dvadsiatimi poslancami SaS a desiatimi poslancami Hlas-SD predložili návrh do Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera. Návrh bol naplánovaný na prerokovanie na 79. schôdzu Národnej rady SR, ktorá sa bude konať 8. decembra 2022 o 14:00, vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera sa napokon uskutočnilo vo štvrtok 15. decembra 2022.

Podľa Ústavy SR prezident odvolá vládu, ak jej v Národnej rade SR vyslovia nedôveru (.pdf, článok 115). Zároveň prezident poverí vládu vykonávaním obmedzených kompetencií do vymenovania novej vlády. 

Prezidentka má viacero možností po vyslovení nedôvery vláde: predčasné voľby, zostavenie novej vlády alebo zostavenie úradníckej vlády. Každá nová vláda musí požiadať o vyslovenie dôvery Národnej rady SR do mesiaca od jej vymenovania prezidentkou (.pdf, článok 113).

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error