DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Dvakrát Ústavný súd odpovedal, že ak by som bola vypísala referendum, tak ako mi bolo predložené s tými otázkami, porušila by som ústavu.

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Výrok hodnotíme ako pravdivý. Ústavný súd vo svojom náleze konštatoval, že referendové otázky, ktoré sa pýtajú na ukončenie pôsobenia súčasnej vládnej koalície sú protiústavné a teda vypísanie referenda s týmito otázkami by bolo v rozpore s ústavou. 

Prezidentka Zuzana Čaputová dala prvé dve referendové otázky z petície, pod ktorú sa podpísalo 585 000 občanov, preveriť Ústavným súdom v roku 2021. Ústavný súd v náleze konštatoval, že nasledujúca otázka nie je v súlade s ústavou: “Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“ (.pdf, str.2)

Obdobná situácia sa zopakovala na jeseň 2022, kedy prezidentka Zuzana Čaputová opäť dala referendové otázky z novej petície preveriť na Ústavný súd. Súd rozhodol, že otázka o tom, čo má vláda podať demisiu, nie je v súlade s ústavou. 

Prezidentka Čaputová má pravdu, keď tvrdí, že ak by referendá s nasledujúcimi otázkami vypísala, tak by išla proti ústave. Ako vysvetlil predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan, tak ak je nález Ústavného súdu publikovaný v Zbierke zákonov SR, tak prezidentka také referendum vypísať skutočne nemôže. Referendum je totiž súčasťou zákonodarnej moci, ktorá je podriadená ústave.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error