DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Ja som mala očakávania od tejto vlády a má to aj programové vyhlásenie vlády naznačené, že zreviduje postavenia a pozíciu (paragrafu 363, pozn.).

Prezidentka v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Úprava tzv. paragrafu 363 Trestného poriadku je súčasťou programového vyhlásenia vlády, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Paragraf 363 umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak je presvedčený, že bol takýmto rozhodnutím porušený zákon. Proti paragrafu 363 nie je možné uplatniť opravný prostriedok. Prostredníctvom tohto paragrafu zrušil Maroš Žilinka obvinenia viacerým vysokopostaveným obvineným v exponovaných kauzách. Stále intenzívnejšie sa preto hovorí o nadužívaní tejto právomoci generálneho prokurátora.

Vláda už vo svojom programovom vyhlásení deklarovala, že „bude dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy § 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu.“ Napriek zmienke v programovom vyhlásení k zmene tohto paragrafu dodnes neprišlo. Je však pravdou, že SaS aj OĽANO podali v septembri tohto roku separátne návrhy na obmedzenie okruhu rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363. Návrhy v oboch prípadoch neprešli ani do druhého čítania. Dôvodom bol odpor koaličnej strany Sme rodina, ktorej nominantovi bolo vďaka tomuto paragrafu zrušené obvinenie. Výrok Zuzany Čaputovej môžeme označiť za pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2022
success
error