DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marek Krajčí

OĽaNO

Do dnešného dňa a my sme ako jediná krajina v Európskej únii, ktorá nemá zadefinovanú cenotvorbu pre nemocnice.

Krajčí a Bittó Cigániková o zdravotníctve - 30.11.-0001
Pravda

Podľa správy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vydanej 12. augusta 2022 je Slovensko jedinou krajinou EÚ, ktorá  na úhradu ústavnej zdravotnej starostlivosti nepoužíva DRG  (Diagnosis Related Group) systém. Nemocnice dostávajú od zdravotných poisťovní mesačné paušály bez ohľadu na to, aké boli skutočné výdavky nemocnice. Úrad uvádza, že cenotvorba tak nie je dostatočne dobre regulovaná. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

DRG funguje na princípe klasifikácií prípadov a procedúr podľa ekonomickej náročnosti a klinických charakteristík a používa sa ako úhradový mechanizmus, ktorým sa stanovuje výška paušálnej platby pre nemocnice. (.pdf, str.2). V súčasnosti zdravotné poisťovne uhrádzajú nemocniciam mesačné paušály, ktoré sú stanovené na základe zmluvnej voľnosti, teda bez ohľadu na skutočnú výšku nákladov nemocníc, pokryté tak nie sú napríklad mzdy zamestnancov či spotreba liekov. 

Podľa vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva by mal byť DRG systém funkčný na Slovensku od januára 2024, jeho zavedenie však bolo v pláne už v roku 2013.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.11.2022
success
error