DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marek Krajčí

OĽaNO

Už je schválená, už je schválená (zvýšenie platov lekárov, pozn.), takže tie platy sa doriešili, toto, s týmto nie úplne súhlasím.

Krajčí a Bittó Cigániková o zdravotníctve - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Novela zákona o zvyšovaní platov zdravotníkov bola síce nedávno schválená, no nie vo výške, v ktorej to Lekárske odborové združenie (LOZ) považuje za vyriešené. Tvrdenie, že platy sú už vyriešené, je zavádzajúce.  

LOZ už dávnejšie avizovalo, že za predpokladu, že nebude splnených ich osem požiadaviek, lekári po celom Slovensku hromadne podajú výpovede. Odborári žiadajú zvýšenie platov nie len lekárom, ale aj zdravotným sestrám, či pôrodným asistentkám. 

Minister zdravotníctva považoval požiadavku platov po schválení novely zákona za vyriešenú, no LOZ bolo s riešením nespokojné. Novela by sa týkala iba zamestnancov ústavných zariadení. Lekárov a sestier pracujúcich v ambulanciách sa zvyšovanie mzdy nedotkne. 

Ministerstvo sa snažilo konflikt s odborármi vyriešiť memorandom. LOZ ho však považuje za vágne a nekonkrétne a situácia ostáva naďalej nevyriešená. Ako jedinú splnenú požiadavku považujú zvýšenie mzdy sestrám. Odborári však stále považujú platy zvyšných zdravotníkov za nízke a medzinárodne nekonkurencieschopné. Konštatovať preto, že by bol problém vyriešený je zavádzajúce. 

Vyjadrenie Mareka Krajčího z 24. 11. 2022:

“Vaše hodnotenie by sa malo odvíjať od kontextu diskusie. V tom pani poslankyňa tvrdila, že vláda, najmä premiér a minister financií nekonali celé leto a neriešili sa požiadavky odborárov. S tým sa nedalo úplne súhlasiť, lebo vláda predložila do parlamentu návrh na zvýšenie platov zdravotníkov a v čase našej diskusie už bol dokonca prijatý v NR SR návrh zákona, ktorý výrazným spôsobom navyšoval od 1.1.2023 mzdové koeficienty 25-tim zdravotníckym pracovníkom vrátane lekárov. Odborári tím pádom považovali jeden bod ich požiadaviek za splnený. A to bol bod, že dojde aj k navýšeniu platov sestier. Pani poslankyňa však na výbore NR SR opakovane aj s návrhom vlády na zvýšenie platov lekárov súhlasila a tvrdila, že je to návrh, ktorý zodpovedá možnostiam rozpočtu a ekonomiky, že na siedmych bodoch sa zhodneme, nie na ôsmom. Teda ja som reagoval aj na jej pokrytecké zavádzanie. Samozrejme, nikdy by som netvrdil, že s týmto navýšením súhlasili lekári a myslím, že to je aj celej spoločnosti jasné. V mojej výpovedi som teda nereagoval na fakt spokojnosti odborárov so svojimi platmi, každý by im pridal rád, ale na vyriešené dva body zo strany vlády. Zároveň som  popieral naratív pani poslankyne, že minister financií s požiadavkami nič nerobil. Preto som formuloval svoju výpoveď, že s týmto "nie úplne" súhlasím, lebo novela zákona už bola schválená. Zo strany vlády boli v tom čase dva body vyriešené a s jej návrhom súhlasila aj pani poslankyňa a čiastočne aj odborári.”

Dátum zverejnenia analýzy: 29.11.2022
success
error