DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marek Krajčí

OĽaNO

Samozrejme nechcem to zľahčovať, ale to, keby sme chceli dať gastru, čo ja som za, tak je to 110 000 000 a musíme mať na to naozaj požehnanie financmajstra. V tomto prípade, keď on vedel nájsť tých 8 000 000 (na pomoc športoviskám, pozn.)...

Krajčí a Bittó Cigániková o zdravotníctve - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Zníženie DPH pre gastro sektor je podľa slov Igora Matoviča s odvolaním sa na výpočty Inštitút finančnej politiky (IFP) síce v sume 110 miliónov €, no suma 8 miliónov už tak jasná nie je. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.  

V prípade gastro sektoru, sa Minister financií Matovič počas hodiny otázok v NR SR odvolával na výpočty IFP, ktoré sumu týkajúcu sa dopadov zníženia DPH vyčíslili na 110 miliónov €. Priamy zdroj sa však tímu Demagóg.sk nepodarilo dohľadať. 

Vyčíslenie hodnoty pre pomoc športoviskám je už skôr hypotetického charakteru. Suma 8 miliónov € totiž nie je jedinou skloňovanou. Pre novinárov sa minister financií vyjadril, že by to malo stáť približne 5 až 6 miliónov do konca apríla. Matovič sa však už na žiadne konkrétne zdroje neodvolával. 

Vyjadrenie Mareka Krajčího z 24. 11. 2022 pre Demagóg.sk:
„Suma 8 miliónov bola komunikovaná na koaličnej rade a Petrom Pčolinským v relácii Na hrane. Údaj som preto považoval za orientačne správny a neoveroval som si ho z iných zdrojov. Samozrejme ide len o odhad a najmä o priblíženie divákom aké priepastné sú orientačné dopady na rozpočet pri znížení daňového zaťaženia pre gastro versus energeticky náročné športoviská.”

Dátum zverejnenia analýzy: 29.11.2022
success
error