DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Zdanili ste dôchodky ľuďom s fašistami.

Krajčí a Bittó Cigániková o zdravotníctve - 30.11.-0001
Pravda

Poslanci NR SR schválili novelu II. piliera z dielne Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Súčasťou schváleného znenia je aj pozmeňujúci návrh poslanca OĽANO a predsedu hospodárskeho výboru Petra Kremského, ktorý priniesol zdanenie jednorazového výberu úspor z II. piliera. Za oba návrhy hlasovali štyria poslanci extrémistickej ĽSNS, ktorá napĺňa znaky fašistickej politickej strany. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

V utorok 8.11. parlament  schválil novelu zákona z dielne ministra Milana Krajniaka o starobnom dôchodkovom sporení. Novela prináša najmä novú predvolenú investičnú stratégiu, individuálnu garanciu vkladov, predĺženie dedenia úspor, zmenu poplatkov dôchodkovým správcovským spoločnostiam a automatický vstup do II. piliera. 

Na hlasovaní o novele bolo prítomných iba 76 poslancov, z čoho 74 hlasovalo za. Poslanci tak len veľmi tesne naplnili kvórum hlasovania. Pokiaľ by sa neprezentoval ešte aspoň jeden poslanec, plénum Národnej rady by nebolo uznášaniaschopné. Za návrh hlasoval celý poslanecký klub Sme rodina a veľká väčšina poslaneckého klubu OĽANO, ku ktorým sa pridali nezaradení poslanci zo Za ľudí, odídenci z OĽANO a štyri poslanci ĽSNS.

Pozmeňujúci návrh, ktorého podstatou bolo zdanenie jednorazového výberu úspor z druhého piliera priniesol poslanec Peter Kremský z OĽaNO. Kremský vraví, že inak by možnosť vybrať si všetky peniaze úplne zanikla lebo minister práce Milan Krajniak ju chcel v novele úplne zrušiť. Kremský tak aj s Krajniakovým súhlasom predložil kompromisný pozmeňujúci návrh. Jednorazový výber má podľa neho zostať, ale obmedzí sa na polovicu usporenej sumy a tá sa zdaní.

Za pozmeňujúci návrh poslanca Kremského hlasovalo 75 poslancov, medzi nimi boli opäť štyria poslanci za ĽSNS. Aj v tomto prípade platí, že pokiaľ by sa štyria poslanci neprezentovali, tak by plénum nebolo uznášaniaschopné.

Obidve spomínané hlasovania podporili poslanci Ľudovej strany naše Slovensko, ktorá napĺňa znaky fašistickej politickej strany. O povahe ĽSNS hovorí historik, univerzitný pedagóg a vedecký pracovník Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Jakub Drábik, ktorý sa vo svojej vedeckovýskumnej činnosti venuje komparatívnemu výskumu fašizmu. ĽSNS označuje za neonacistickú stranu, patriacu do väčšej rodiny fašistických hnutí. Samotný predseda strany bol odsúdený za extrémistický trestný čin, ktorého sa dopustil tým, že prejavil sympatie k neonacistickej ideológii, za čo prišiel aj o mandát poslanca NR SR. Vo svojom článku Drábik konštatuje naplnenie viacerých charakteristických prvkov neonacizmu medzi nimi najmä rasizmus, antisemitizmus, personálna kontinuita medzi ĽSNS a rozpustenou neonacistickou Slovenskou pospolitosťou, vyjadrenia individuálnych členov strany, neustále útoky na demokraciu a demokratický systém, velebenie nedemokratických režimov, medzinárodná spolupráca s podobne extrémistickými hnutiami, a používanie neonacistickej symboliky.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.11.2022
success
error