DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

To referendum je už priamo o vyhlásení predčasných volieb.

Krajniak a Richter na TA3 - 30.11.-0001
Nepravda

V plánovanom referende sa nebude priamo hlasovať o vyhlásení predčasných volieb, ale o možnosti skrátania volebného obdobia NRSR pomocou referenda alebo uznesenia. Referendum nie je hlasovaním o súčasnej vláde a ani vyjadrení dôvery, či nedôvery voči nej. Hlasovať sa bude len o tom, či by občania mali mať možnosť predčasne odvolať svojich zástupcov v NRSR. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Podľa rozhodnutia prezidentky Čaputovej zo 4. novembra o vyhlásení referenda sa bude v predmetnom referende rozhodovať len o druhej otázke spomedzi dvoch, ktoré petícia o referendum navrhovala: „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia NRSR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NRSR, a to zmenou ústavy...?” (pdf, s. 1)

Z toho vyplýva, že toto referendum priamo nevyhlási predčasné skončenie súčasného volebného obdobia, vytvorí len takúto možnosť do budúcna, prostredníctvom ďalšieho referenda alebo prostredníctvom uznesenia NRSR.

Vyjadrenie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny z 18. 11. 2022:

Tá otázka je jednoznačná. Ak prejde, parlament má dať do stavy, že volebné obdobie je možné skrátiť referendom. Samozrejme, že ak bude referendum platné, tak to implikuje, že majú byť predčasné voľby. To znamená - ak bude referendum úspešne, je to jasný signál, že majú byť čim skôr predčasné voľby. A žiadny politik si to nedovolí nerešpektovať."

Napriek tomu, že minister Krajniak vyjadruje politický názor, že v prípade úspešného referenda by mali byť vyhlásené predčasné voľby, nie je pravdou faktické tvrdenie, že referendum je o vyhlásení predčasných volieb, hodnotenie výroku preto ostáva ako nepravdivé. 

Dátum zverejnenia analýzy: 18.11.2022
success
error