DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

Mne odkedy SaS-ka odišla z vlády, prešlo 6 dôležitých zákonov, napr. otcovská dovolenka, ku ktorej ste sľúbili, že sa vrátime a ja sa len z praktických dôvodov k nej chcem vrátiť, lebo chcem upozorniť čerstvých oteckov, ktorým sa narodilo teraz dieťa alebo ešte v októbri, že majú šesťtýždňovú lehotu po narodení dieťaťa, kedy môžu využiť 14-dňovú otcovskú dovolenku, platenú.

Krajniak a Richter na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Po odchode SaS z vlády bolo Národnou radou schválených šesť zákonov rezortu práce. Päť z nich bolo podporených aj hlasmi bývalého koaličného partnera, medzi nimi napríklad 13. dôchodky či otcovská dovolenka. Otcom zmenou zákona vznikol nárok na dva týždne plateného voľna po narodení dieťaťa. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Z kontextu vyplýva, že minister hovorí o schválení zákonov Národnou radou SR, nie Vládou SR. Podľa údajov na oficiálnej stránke Úradu vlády, od vystúpenia SaS z vlády po diskusiu, v ktorej zaznel Krajniakov výrok, vláda rokovala 13, respektíve 14 krát. Tri zo všetkých bodov rokovaní boli schválené návrhy zákonov predložené ministrom práce: Zákon o 13. dôchodkoch, zákon o službách zamestnanosti a zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch.

V Národnej rade sa o zákonoch z dielne rezortu práce po odchode SaS z vlády rokovalo na 72. a 75. schôdzi. Schválených zákonov bolo skutočne šesť. Za päť z nich hlasoval aj takmer celý poslanecký klub SaS. Išlo napríklad o hlasovanie o 13. dôchodku, alebo aj o zmenu zákonníka práce, ktorá priniesla práve ministrom spomínanú otcovskú dovolenku.

Zmena zákona prináša otcom nárok na dva týždne plateného voľna po narodení dieťaťa. A to aj v prípade ak bude súbežne poberať materské alebo rodičovské dávky matka dieťaťa.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.11.2022
success
error