DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Predsa už teraz, keď potrebujete plánovanú operáciu, tak tí riaditelia nemocníc rátajú s tou situáciou a odkladajú tieto operácie.

Krajčí a Bittó Cigániková o zdravotníctve - 30.11.-0001
Pravda

Slovensko má dlhodobý problém so stavom zdravotníctva. Táto situácia sa ešte zhoršila počas covidu, kedy museli byť odložené operácie tisícok pacientov. V súčasnosti hrozí podobný scenár, pokiaľ lekári nestiahnu svoje výpovede. Napriek tomu, že vláda ešte rokuje a výpovede vstúpia do platnosti až začiatkom decembra, lekári a riaditelia signalizujú, že už dnes prichádza k odkladu operácii. V prípade, že by k odchodu lekárov prišlo, znamenalo by to pre niektoré nemocnice poskytovanie iba najnutnejšie zdravotnej starostlivosti. Výrok poslankyne Cigánikovej preto hodnotíme ako pravdivý.

Prvého decembra vyprší výpovedná lehota takmer 2 200 lekárom, protestujúcim takto proti krízovým podmienkam v zdravotníctve. Z nemocníc je tak pripravená odísť približne štvrtina lekárov, pracujúcich v 31 štátnych zdravotníckych zariadeniach.  Lekári, ktorí podávajú výpovede, majú osem požiadaviek. Okrem zvyšovania platov pre lekárov aj sestry sú medzi nimi aj zmeny vo vzdelávaní či spravodlivejšie prerozdelenie peňazí v nemocniciach. 

Pre podané výpovede hrozí, že nemocnice nebudú schopné zabezpečovať plnohodnptnú zdravotnú starostlivosť. Podľa Lekárskeho Odborového združenia by výpoveď lekárov mohla ochromiť chod viacerých nemocníc. Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov, Mária Lévyová, vo svojom výroku poznamenala, že v riziku kritického odkladu operácií a vyšetrení sú aj ambulancie a špecialisti. Podľa Lévyovej má Slovensko v počte operácií obrovský sklz. Tvrdí, že za posledné dva roky lekári urobili o 207 000 zákrokov menej ako v období pred pandémiou a situácia je viac ako akútna.

Citelná situácia je v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, kde podalo výpoveď 508 lekárov z celkového počtu 1 500, teda tretina lekárov. Nový riaditeľ UNB Alexander Mayer uviedol, že iba počas novembra dôjde k zrušeniu stoviek naplánovaných operácií. Ak príde k výpovediam, bude nemocnica zabezpečovať hlavne akútnu starostlivosť a časť plánovaných operácií sa posunie na neskôr, čo by sa v decembri mohlo dotknúť 400 až 500 pacientov. Od decembra by sa preto muselo pristúpiť k scenáru, keď by operovali len ľudí v akútnom ohrození života.

Podobnú situáciu ohlásili aj iné nemocnice s tým, že ostávajúci lekári nemajú s kým operovať a výpovede povedú k obmedzeniu operácií. 

Odklad operácii je reálny aj podľa svedectiev samotých lekárov. Z listu, ktorý cituje portál aktuality.sk vyplýva, že dochádza k obmedzeniu operácii pre nedostatok lekárov. “Operácie sú v takmer každom chirurgickom odbore obmedzené. Nie sú inštrumentárky, anesteziologické sestry, lekári, nie je dostatok pomocného personálu. Pacienti, ktorí potrebujú operáciu a znesú odklad, sú neustále odsúvaní,“ píše nemenovaný lekár. 

Niektoré nemocnice naprieč Slovenskom začali s odkladaním operácií už lete. Viaceré nemocnice plánované operácie vtedy obmedzili až na polovicu. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vysvetľoval, že počas leta ide o bežný postup, pretože zdravotníci čerpajú dovolenky. Šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský zase argumentoval, že je odklad je problém nedostatku zdravotníkov, ktorých je tak málo, že už len čerpanie dovoleniek ochromil chod viacerých oddelení.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.11.2022
success
error