DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

Do 31. decembra majú ceny energií, sú zafixované na základe výnosu ÚRSO, na základe cien, ktoré boli predtým. Žiadna domácnosť do konca roka nebude mať zmenenú jednotkovú cenu energie. To je kľúčové. To čo keď aj niečo majú zmenené zálohové platby, to je spôsobené tým, že mali povedzme vyššiu spotrebu ako v uplynulom období.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Pravda

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stanovuje maximálne ceny pre odberateľov podliehajúcich cenovej regulácii každý rok určením tzv. cenových stropov, tie sa do konca roka meniť nebudú. Do ceny však vstupujú aj ďalšie faktory. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Hegerova vláda navrhla, aby sa domácnostiam zastropovala cena elektrickej energie. Momentálne sa zaoberajú aj cenou plynu. Napriek tomu môžu niektorým domácnostiam chodiť vysoké preddavky za elektrinu. 

Vláda zastropovala len silovú zložku na úroveň 61,21 eura za megawatthodinu. Zvyšok ceny tvorí distribučná a prenosová sústava (drôty, transformátor, pracovníci) atď. Zastropovanie sa nevzťahuje na straty počas distribúcie energie. Dodávatelia elektrickej energie si všetky tieto náklady môžu premietnuť do konečnej sumy.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error