DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ladislav Kamenický

SMER-SD

Mnohokrát stretnem dôchodcov napr., ktorým vláda absolútne v tomto roku nepomohla. Môžme sa baviť o, je tu dôchodcovská inflácia skoro 15 %, pomoc bola 1,3 percentná, valorizácia + nejaké, teraz sa snažia dávať nejaké trináste dôchodky dopredu 80 % nejakého dôchodku.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Kamenický naznačuje, že vláda SR v aktuálnom období prudkého zdražovania tovaru a služieb, nepomáha seniorom v reakcii na rast ich životných nákladov, teda mieru tzv. dôchodcovskej inflácie. 

Dôchodky sa navyšujú alebo znižujú (valorizujú) podľa vývoja cien v predošlom roku. Ich tohtoročný nízky rast vychádza z miery dôchodcovskej inflácie v prvom polroku minulého roka a nie je reakciou na súčasnú infláciu. V januári tohto roka boli dôchodky zvýšené o 1,3 percenta, od januára budúceho roku sa dôchodky zvýšia o 11,8 %. Výšku starobných dôchodkov schvaľuje vláda pri tvorbe štátneho rozpočtu na ďalší rok.

Ministerstvo sociálnych vecí, práce a rodiny SR v snahe čiastočne kompenzovať nárast cien, predčasne vyplatilo 13. dôchodok v sume od 50 do 300 eur. Ľudia nad 62 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok mali dostať sumu 100 eur.

Deň po odvysielaní relácie vláda schválila novembrové vyplatenie ďalších 13. dôchodkov krátených koeficientom 0,7. Keďže sa tak stalo po odznení výroku, tento fakt nemá vplyv pravdivostnú hodnotu.

Štatistický úrad SR vyčíslil augustovú medziročnú dôchodcovskú infláciu na 15,1 %.

Zdroj: štatistický úrad SR

Výrok hodnotíme ako zavádzanie, keďže vláda schvaľuje výšku starobných dôchodkov podľa inflácie podľa cien z prvého polroka predchádzajúceho roka. Kamenický vydáva túto úpravu starobných dôchodkov za neúčinný nástroj, ktorý mal byť cielený na pomoc proti súčasnej výške inflácie.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error