DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

Vtedy sme tiež mali dostatočné zásoby, ale nám Putin vtedy prvýkrát vypol plyn a v Kapušanoch v januári aj v Bratislave vtedy mrzlo, možno si mnohí spomenú, sme mali nulu. Takže sme sa dostali do situácie, keď vtedajšia vláda Roberta Fica, samozrejme nie vlastnou vinou, vtedajší minister hospodárstva pán Jahnátek, to sa dá nájsť aj v archívoch, odpočítaval dni, kedy nám skolabuje vnútorný plynárenský distribučný systém. Našťastie sa vyriešila situácia na česko-slovenskej hranici v Lanžhote, otvoril sa reverzný prítok plynu z Českej republiky aj z Nemecka, kde bol prebytok plynu a v rámci európskej solidarity a v rámci spolupráce sa naša plynová kríza vyriešila o niekoľko dní skôr ako si pán Putin rozmyslel a zase tie kohútiky otvoril.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Pravda

Plynová kríza sa udiala ešte v roku 2009 ako dôsledok sporu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Začiatok, priebeh aj výsledok plynovej krízy fakticky zodpovedá scenáru, ktorý opisuje Karel Hirman, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dodávky ruského plynu cez ukrajinské územie predovšetkým do juhovýchodnej Európy sa 6. januára 2009 zastavili. Bez ruského plynu ostali krajiny ako Bulharsko, Macedónsko, Grécko či Turecko. Na Slovensku nastal v tom istom dni krízový stav, kedy dodávky plynu o 3:00 ráno klesli o 70 %. Deň na to, 7. januára boli dodávky na Slovensko po prvýkrát úplne vypnuté. 

V reakcii na prázdne rúry SPP vyhlásil stav núdze a následne obmedzil veľkých spotrebiteľov, ktorý museli znížiť odber plynu na úroveň bezpečnostného minima. Podľa vtedajšieho ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka mali zásoby vydržať 70 až 80 dní. O deň neskôr sa však disponibilné zásoby stenčili len na desať dní. 

O dodatočných dodávkach sa začalo rokovať 9. januára s Nemcami, a to konkrétne s firmou E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Neskôr, 17. januára oznámilo SPP, že sa im podarilo od Nemcov vybaviť ďalšie dôležité dodávky a taktiež sa im podarilo dohodnúť s českou firmou RWE Transgas, pri ktorej bude spojazdnený reverzný prítok plynu. 

Koniec krízy nastal 20. januára, kedy ruský plyn začal opäť prúdiť do Veľkých Kapušian. Slovensko po januári 2009 zaviedlo mnoho opatrení, ktoré by podobným scenárom mali zabrániť.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error