DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ladislav Kamenický

SMER-SD

Nóri kričali, nemáme dostatok plynu pre celú Európu, čo sa týka Spojených štátov, tie vyrábajú plynu toľko, koľko asi spotrebujú, čiže ak chcú niečo dodávať, tak majú nejaký menší prebytok.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Nepravda

Nórsko sa vyjadrilo v protiklade s Kamenického výrokom a je ochotné rokovať o ďalších dodávkach zemného plynu do EÚ. Spojené štáty sú od roku 2017 čistým vývozcom zemného plynu, pričom každý rok zvyšujú podiel exportovaného zemného plynu. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Začiatkom septembra 2022 sa Nórsko vyjadrilo, že chce, aby ju EÚ považovala za spoľahlivého a predvídateľného partnera, čo sa týka dodávok plynu do Európy. Tento rok Nórsko zvýšilo svoj export do Európy o 10 %, aby pomohli riešiť energetickú krízu na kontinente a podľa slov nórskeho premiéra je jeho krajina otvorená rokovaniam o dlhodobých zmluvách na dovoz zemného plynu.

V prvom polroku tohto roka sa z USA stal najväčší dodávateľ LNG plynu do EÚ. Export smeroval hlavne do EÚ a zapríčinila to vo veľkej miere vojna na Ukrajine. Krajiny sa preto snažili pred zimou zásobiť bez toho, aby museli brať ruský plyn. 71 % z amerického exportu smerovalo do EÚ a Veľkej Británie. 

USA síce mali v roku 2019 problémy s nedostatočne vybudovanou infraštruktúrou na uchovávanie zemného plynu, avšak tvrdenia poslanca Kamenického o malých prebytkoch plynu nie sú pravdivé.

Spojené štáty v roku 2021 vyťažili 34,15 biliónov kubických stôp plynu a spotrebovali 30,28 biliónov kubických stôp. V tom istom roku zaznamenali USA najvyšší objem exportovaného zemného plynu a to na úrovni 6,65 biliónov kubických stôp plynu.

Z kontextu údajov je viditeľné, že Spojené štáty americké sú vedúcim hráčom na trhu so skvapalneným zemným plynom, od roku 2017 sú čistým vývozcom LNG, pričom každý rok zvyšujú svoj čistý export.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error