DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

Ak Nord Stream 2, ja som prekvapený, že vy presadzujete Nord Stream 2, resp. v rozpore, aby bol forme navrhol, aby bola povolená jeho prevádzka v rozpore s legislatívou EÚ, v rozpore s legislatívou Nemecka.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Tvrdenie, že prevádzka plynovodu Nord Stream 2 je proti legislatíve EÚ a Nemecka je zavádzajúce. 

Švajčiarska dcérska spoločnosť koncernu Gazprom, Nord Stream 2 AG, sa posledné roky súdi s EÚ a Nemeckom, no zatiaľ bez oficiálneho výsledku. Súdne spory, ktorých cieľom je toto rozhodnút, ešte nie sú ukončené.

Spoločnosť Nord Stream 2 AG podala námietku na Vrchný krajinský súd v Nemecku. Namietala na smernice Európskej únie vydané v roku 2019, ktoré zamedzujú, aby bol dodávateľ plynu zároveň majiteľom tejto komodity. Nemecký súd námietku zamietol a spoločnosť sa odvolala. Uznesenie Všeobecného súdu EÚ však len potvrdilo verdikt.

Plynárenská spoločnosť prípad dohnala až na Súdny dvor EÚ, ktorý len nedávnom 12. júla 2022, prakticky zrušil rozhodnutie Všeobecného súdu EÚ. Podľa Súdneho dvora EÚ je spoločnosť Nord Stream 2 AG priamo dotknutá podmienkami pre výnimky, ktoré boli zmenené alebo doplnené pozmeňujúcou smernicou EÚ. Nižšia inštancia, a teda Všeobecný súd EÚ má za úlohu teraz žalobu opäť preveriť. 

Z tohto vyplýva, že napriek sporom o tom, či môže byť plynovod prevádzkovaný spoločnosťou Nord Stream 2 AG, definitívne stanovisko zatiaľ nikto nevydal.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error