DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

Vlastne by to bolo na úkor nás, Eustreamu vo finále, pretože síce Eustream má nejaké kontrakty zabezpečené, ale ten výnos by bol nižší, ako keby sa zachoval tranzit cez územie Ukrajiny a ten vstup by bol vo Veľkých Kapušanoch.

Hirman a Kamenický o plyne - 04.10.2022
Neoveriteľné

Tvrdenie ministra hospodárstva o konkurencií týchto dvoch plynovodov nie je možné jednoznačne posúdiť. 

To, ktorý projekt je pre Slovensko výhodnejší, bolo témou už pred začiatkom vojny na Ukrajine. V rokoch 2015 bývalý premiér Robert Fico nesúhlasil s tokom plynu z Nemecka, pretože by bolo Slovensko ochudobnené o tranzitný poplatok. O štyri roky na to však šéf Eustreamu vysvetlil, že Nord Stream 2 pre Slovensko problémom nie je. 

Napriek tomu, že by sa väčšina plynu, ktorý dovtedy šiel z Veľkých Kapušian, a teda z východu, presmerovala cez Baltické more do Nemecka, kompenzácia by spočívala v tom, že by nás plyn smerujúci do západnej Európy (Rakúsko, Taliansko,...) neobišiel, pretože by musel z Česka prejsť cez naše západné plynovody a teda tranzitný poplatok by bol zaúčtovaný. 

Toto všetko sa však týka kontextu pred vojnou. Momentálne neexistujú analýzy, ktoré by dokazovali, že po sankciách uvalených na Ruskú federáciu by sa nám ako Slovensku oplatila viac alternatíva toku plynu z východu. 

Pre tieto skutočnosti je výrok Hirmana pravdepodobne len istou predikciou, ktorá je založená na jeho skúsenostiach, no nemožno ju označiť ako jednoznačne pravdivú alebo nepravdivú.

Viac článkov o problematike spred vojny:

Šéf Eustreamu: Nord Stream 2 nie je pre Slovensko problém – euractiv.sk

Eustream: Nord Stream 2 nebude pre SR stratou postavenia v preprave (teraz.sk)

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error