DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

To navrhuje Brusel, že sa má tá vyššia cena zdaniť, len problém je, že ona sa bude zdaňovať mimo územia Slovenska a tie zdroje by zostali tam, kde by sa to zdanilo, tzn., že za komoditu, ktorá od nás tam odišla.

Hirman a Kamenický o plyne - 04.10.2022
Nepravda

Návrhy Európskej komisie na vyrovnávanie sa s energetickou krízou obsahujú okrem iného zdanenie „neočakávaných ziskov”, ktoré majú výrobcovia elektriny vďaka vysokým cenám, ale aj zastropovanie cien elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov, nakoľko má nižšie náklady ako elektrina vyrobená z fosílnych palív a predsa momentálne rovnakú cenu na trhu. Príjmy zo zdanenia aj zo zastropovania cien by podľa Komisie mali putovať na pomoc domácnostiam a firmám, ktoré bojujú s vysokými cenami energií.

Podľa návrhu Európskej komisie však majú byť tieto príjmy vyzbierané vládami členských štátov a rovnako nimi aj distribuované podľa potreby v jednotlivých členských štátoch. Obavy, že by zdroje z tohto zdanenia ostali mimo Slovenska, tak nie sú založené na oficiálnom stanovisku Európskej komisie.

Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error