DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Koľkokrát sme dávali návrhy na mimoriadne schôdze? 7×, že varujeme vás, všetko ide hore, máme štrnásťpercentnú infláciu.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Pravda

Strana Smer-SD od augusta minulého roka sedemkrát iniciovala zvolanie schôdze na prijatie uznesení, ktoré boli zamerané na sociálne dopady nárastu cien. V návrhoch vyzývali vládu, aby reagovala na zvyšujúce sa ceny a prijala rôzne opatrenia v rôznych odvetviach. 

Inflácia je priamo spomenutá v parlamentných tlačiach 883, 809 a 687, a to v kontexte očakávanej reakcie z vládnej strany: „Dá sa oprávnene predpokladať, že vláda SR bude na prudké zvýšenie cien v roku 2022 reagovať len odkazom na vývoj cien energií a na rekordnú infláciu a ponechá slovenské domácnosti a malé a stredné podniky napospas voľnému trhu.“ (s. 5)

V návrhu, ktorý poslanci Smeru predložili v marci, vyzývajú vládu, aby sa zamyslela nad inštitútom vecného usmerňovania cien vzhľadom na nekontrolovateľne rastúcu infláciu. V ostatnom návrhu na zvolanie schôdze z 21. júna spomínajú rastúcu a skokovú infláciu. 

Štatistický úrad vyčíslil augustovú infláciu vo výške 14%.

zdroj:  databáza ŠÚ SR/DATAcube. [sp0029ms]

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error