DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Sedemkrát sme zvolávali mimoriadnu schôdzu Národnej rady o zvyšovaní cien potravín a energií, sedemkrát sme boli odmietnutí, dokonca už na ostatnom sedení Národnej rady sme dali aj konkrétny návrh, čo by sme išli robiť.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Pravda

Smer-SD inicioval od augusta 2021 sedemkrát zvolanie mimoriadnej schôdze o zvyšovaní cien potravín a energii, ani jedna sa však neotvorila keďže poslanci neschválili jej program. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Naposledy Smer predkladal návrh na mimoriadnu schôdzu 18. marca 2022. Návrh sa týkal riešenia rastúcich cien potravín. Schôdza bola zvolaná na 23. marca a jej program nebol schválený.

Smer sa pokúsil o zvolanie mimoriadnej schôdze aj 8. marca 2022. Týkať sa mala uznesenia NR SR k stanovisku Slovenska o ohrození energetických záujmov hospodárstva a občanov SR a o opatreniach na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja. Túto schôdzu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár na 16. marca 2022, jej program poslanci neschválili. Mimoriadnu schôdzu, ktorej program poslanci opäť neschválili, zvolal aj na 3. februára 2022.

V novembri 2021 navrhol Smer-SD mimoriadnu schôdzu o zdražovaní, ktorá sa uskutočnila 7. 12. 2021, opäť s neschváleným programom.

Fico inicioval mimoriadnu schôdzu aj na 28. septembra 2021, poslanci však neschválili jej program a dohodli sa na zvolaní ďalších mimoriadnych schôdzí, jedna z nich sa opäť venovala téme posilnenia stability cien

Predchádzala jej mimoriadna schôdza, ktorú na návrh Smeru-SD zvolal Kollár na 30. augusta 2021 (nasledovaná ďalšou mimoriadnou schôdzou o odvolaní ministra vnútra), program opäť nebol schválený.

Ďalšie mimoriadne schôdze, ktoré Smer-SD inicioval, sa týkali odvolania ministra Mikulca, stavu zdravotníctva alebo obrannej dohody s USA.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022
success
error